NAJVEĆI PAKET POMOĆI IKADA ODOBREN! Tramp potpisao historijski paket pomoći ekonomiji od 2.000 milijardi dolara!

Predsjednik SAD-a potpisao je zakon o paketu ekonomske pomoći vrijednom dva biliona dolara kojim bi se trebale umanjiti ekonomske posljedice izazvane koronavirusom u SAD-u.

Tramp odobrio 8,3 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa ...

Riječ je o historijskom i najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

Predstavlja ogromnu finansijsku injekciju u privredu u kojoj je nastoji pomoći američkim radnicima, malim preduzećima i industrijama koje se bore s ekonomskim poremećajem.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Prijedlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima.

Planirano je izdvajanje u iznosu od 100 milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Prilikom njegovog usvajanja došlo je do određenih nesuglasica. prije svega demokrate i republikanci su prijedlog ranije usvojili glasanjem bez svakog člana Zastupničkog doma te su se usprotivili zahtjevu Thomasa Massieja, republikanskog senatora iz države Kentucky.

Massie je inače poznat po čestom prkošenju partijskim liderima pa je na Twitteru objavio kako predloženo rješenje predstavlja prevelike izdatke i daje prevelika ovlaštenja Federalnim rezervama. Za govornicu nije ni izašao tokom debate koja je trajala tri sata.

Tramp je kritikovao Massieja i rekao je da treba biti izbačen iz Republikanske stranke. “Traži publicitet. Ne može zaustaviti usvajanje, već samo odložiti, a obje opcije su opasne”, napisao je Tramp na Twitteru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj