U bh. entitetu RS-u uvedeno vanredno stanje

Narodna skupština bh. entiteta RS-a danas je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta, zbog epidemiološke situacije uslijed koronavirusa. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a.

Faktor | NSRS izglasala uvođenje vanrednog stanja u RS-u, ali ...

Sjednici su prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS-a.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da ova 12. posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

Sjednica je održana u Banskom dvoru, gdje su preduzete maksimalne mjere zaštite učesnika u skladu sa preporukama donesenim zbog širenja koronavirusa. Stolice u sali bile su raspoređene tako da je između njih preporučeno rastojanje s ciljem smanjenja rizika od prenošenja virusa.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović istakla je da proglašenje vanrednog stanja za teritoriji tog bh. entiteta ne znači raspuštanje Narodne skupštine i demokratije.

– To ne znači da nema Narodne skupštine – rekla je ona, podsjetivši da je nakon proglašenja vanrednog stanja u RS-u entitetska predsjednica dobila nova ovlaštenja, da može donositi uredbe sa zakonskom snagom po pitanjima iz nadležnosti parlamenta.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon što je danas na posebnoj sjednici usvojena Oodluka o proglašenju vanrendog stanja, rekla kako se nada će to biti privremeno stanje, koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.

Rekla da je to bilo neophodno kako bi se moglo brzo reagovati u nekoliko sfera, prvenstveno u oblasti zdravstva, te pomoći privredi, ali i omogućavanja završetka školske godine.

Dodala je da neće raditi samostalno već s Vladom RS, koja će biti predlagač određenih zakonskih rješenja, ali i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a, a saradnju će proširiti i na entitske parlamentarce i pravnike kako ti akti ne bi bili sporni ni na koji način.

– Bilo je neophodno uvesti vanredno stanje, jer su iscrpljenje mogućnostu koje smo imali prothodnih sedmica i neophodno je da sada zađemo u zakonodavnu sferu, da mijenjamo neke zakone, ne napamet i proizvoljno, već na odgovoran način – navela je entitetska predsjednica.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je također danas da je cilj uvođenja vanrednog stanja u RS-u efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju koronavirusa.

– Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane – rekao je Dodik.

Odluka još uvijek ne može stupiti na snagu?

Međutim, odluka imajući u vidu kako je to Ustav propisao, ne može stupiti na snagu jer ju prvo mora potvrditi Vijeće naroda RS-a.

NSRS nije prihvatila zaključke grupe “Zajedno za BiH”. Oni su prvenstveno tražili da se vodi računa o povratničkoj populaciji. Tražili su da uvođenje vanrednog stanja ne bude smetnja slobodnom prelasku međuentitetske linije razgraničenja te da u tom smislu ne bude nikakvih kontrolnih tačaka koje bi na bilo koji način sprečavale prelazak ove linije.

Imajući u vidi da NSRS nije usvojila predložene zaključke zastupničke grupe “Zajedno za BiH”, Klub Bošnjaka u Vijeći naroda RS-a će vjerovatno osporavati ovu odluku.

Također, zastupnici iz SDS-a i PDP-a bili su suzdržani prilikom glasanja.

– Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio RS u slučaju ugrožavanja sigurnosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS.

Također, u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske, propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji RS ili dijelu RS ugrožena sigurnost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima – navedeno je u saopćenju iz NSRS-a.

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj