NAJAKTIVNIJI NA TEMPERATURI OD 4 CELZIJUSA! Istraživanje u Hong Kongu: Virus na temperaturi od 70 stepeni umire za 5 minuta

Novi koronavirus je najaktivniji na temperaturama oko četiri stepena Celzijusa, dok na temperaturi od 70 stepeni umire za oko pet minuta, pokazalo je istraživanje naučnika sa univerziteta u Hong Kongu, prenosi Itar tas.

KAD SE OVO DESI, KORONA ĆE ZAUVIJEK NESTATI! Stručnjaci kažu: Ovo ...

Na četiri stepena virus može da živi skoro dvije nedjelje, dok na temperaturi od 70 umire za pet minuta, navodi se u medicinskom istraživanju objavljenom na sajtu medrxiv.org.

Na temperaturi od 22 stepena korona virus je aktivan sedam dana, na 37 stepeni ne više od dva dana, dok na temperaturi od 56 stepeni može da živi 30 minuta.

Naučnici su ispitivali i održivost virusa na različitim površina, pa je otkriveno da on ostaje na površini medicinske maske nedjelju dana, pri sobnoj temperaturi i vlažnosti vazduha od 65 odsto.

Na papiru virus opstaje manje od tri sata, da drvetu i materijalu ne više od dva dana, na staklu manje od četiri dana, dok na čeliku i plastici ostaje nedjelju dana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj