CIVILNA ZAŠTITA IPAK PLAĆA TESTIRANJE PRIVATNIM LABORATORIJAMA! Privatna laboratorija pacijentu dala nalaz da je negativan na COVID-19, u KCUS-u utvrđeno da je pozitivan!

Koje privatne laboratorije rade testiranje građana na konoronavirus? Ko to plaća i ko je dao dozvolu? Da li su certificirane? Koliko su njihovi rezultati pouzdani? Sve su to pitanja na koje nema preciznih odgovora.

koronavirus-testiranje

Sarajevski mediji su nekoliko navrata pokušao doći do zvaničnih odgovora u Krizinom štabu Kantona Sarajevu, dijelu Bosne i Hercegovine gdje je, koliko je poznato, angažirana jedna privatna laboratorija. Odgovor zvanično nikada nismo dobili, niti je Krizni štab na svojim konferencijama za medije dao detaljno objašnjenje. U nekoliko navrata novinarima Faktora je rečeno da je pitanje “proslijeđeno i da se čeka odgovor ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića”.

Ono što se pouzdano zna, informacije su koje je pred kamerama dao dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, piše Faktor.

-Ja sam kupio još 1.000 testova i sklopio sporazum sa privatnom, certificiranom, laboratorijom koja se bavi genetikom. Na osnovu tog certifikata i dobre volje da oni to rade besplatno. Radi se o zdravstvenoj ustanovi “Alea” koja nam je ustupila svoju genetsku laboratoriju. Ponedjeljkom i petkom, kada smo mi dežurni, svi pacijenti koji će biti primljeni u Opću bolnicu testiraju se – rekao je Kravić za Face TV prije pet dana.

Jučer je bio ponedjeljak, pa je među tim pacijentima bio i jedan za kojeg je u privatnoj laboratoriji “Alea genetički centar” utvrđeno da je negativan na COVID-19. Materijal, tačnije uzorak, je od pacijenta uzet u 12.30 sati, a rezultat mikrobioloških nalaza završen je u 18.30 isti dan. Rezultat – negativan, i potpisuje ga dr. Rijad Konjhodžić.

Međutim, pacijent je nekoliko sati kasnije, došao u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je trebao nastaviti liječenje. U KCUS je stigao sa teškom uplom pluća i nalazom – negativan na COVID-19. Kako nam je potvrđeno iz KCUS-a, ljekari su posumnjali da je pacijent pozitivan, pa su ga ipak ponovo testirali. Ispostavilo se da je, suprotno ranijem nalazu, pozitivan na koronavirus.

Prema nezvaničnim informacijama, isti pacijent je bio i u privatnoj Poliklinici “Dr. Al-Tawil” gdje mu je urađen CT snimak, što bi dodatno moglo zakomplicirati stvari imajući u vidu da je pozitivan na COVID-19.

Rijad Konjhodžić iz ALEA Genetičkog Centara, koji za potrebe Opće bolnice rade testiranja kaže za Klix.ba kako je pomenuti pacijent primljen u ovoj javnoj instituciji, a njima je poslan “suhi bris” jer u Općoj bolnici nisu imali drugih.

“Kod nas je on bio negativan s urednim kontrolama. Kako sam ja u stalnim kontaktima s ljekarima koji rade s pacijenitima i kako su mi oni kazali da je njegova klinička slika dubiozna, da čovjek ima neku pneumoniju, ja sam inicirao da se test ponovi s tankim brisom”, kazao je Konjhodžić naglasivši da je testiranje ponovljeno na njegovu inicijativu.

Civilna zaštita ipak plaća testiranje privatnoj laboratoriji preko Opće bolnice. Testiranje po pacijentu košta 270 KM, kako Faktor nezvanično saznaje, iako direktor Kravić u medijskim istupima kaže kako to rade na osnovu “dobre volje”.

Koliko se tačno plaća usluga privatnicima, odnosno koliko im bolnica daje novca? Uz čiju saglasnost se testiranje radi privatno i koliko “dobra volja” zaista košta, odgovor bi trebali dati u Kriznom štabu KS, a prvenstveno resorni ministar Rusmir Mesihović.

I što je najvažnije, da li je privatna “dobra volja” zaista pouzdan način testiranja građana?

Na KCUS-u su potom radili rekonstrukciju događaja, da bi se utvrdilo ko je sve od medicinskog kadra bio u kontaktu sa zaraženim pacijentom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj