Sudeći po naslovima u italijanskoj štampi 80 odsto pomoći koju je Rusija poslala Italiji je ustvari beskorisna!

Jedne od vodećih talijanskih novina La Stampa u srijedu su tako izvijestile da je čak 80% zaliha koje je Rusija poslala Italiji beskorisno, pozivajući se na visoke političke izvore.

Rusija šalje Americi pomoć za borbu protiv korone

Osamdeset posto ruskih zaliha totalno je beskorisno ili od malo koristi Italiji. Ukratko, ovo je manje-više izgovor (za širenje utjecaja u Italiji) – rekao je neimenovani izvor za La Stampu, dodavši da se zalihe uglavnom sastoje od opreme za dezinfekciju prostora, poljskog laboratorija za sterilizaciju i hemijsku prevenciju i sličnih alata.

Izvori su također za La Stampu konstatirali da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao ovu pomoć, pod sloganom “Iz Rusije s ljubavlju”, radi svojih diplomatskih i geopolitičkih interesa, a da je talijanski premijer Giuseppe prihvatio pomoć kako bi osigurao dobre odnose s Moskvom.

– Ruski vojnici su slobodni lutati Italijom – zaključila je La Stampa, sugerirajući kako pomoć služi Rusiji kako bi infiltrirala vojnike u zemlju članicu NATO-a.

Ruski veleposlanik u Italiji Sergej Razov odbacio je pak izvještaj La Stampe kao perverzan.

Takve tvrdnje su produkt perverznog uma. Nesebična želja za pomoći prijateljskom narodu u nevolji tumači se kao podmukla – rekao je Razov za rusku državnu agenciju RIA novosti. Podsjetimo, Italija je s više od 10 hiljada mrtvih i više od 92 hiljade potvrđenih slučajeva prestigla i Kinu. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov insistirao je pak na tome da ruska pomoć ne dolazi ni s kakvim uvjetima ili kalkulacijama.

Ipak NATO-ovi avioni koji nose medicinske zalihe najteže pogođenim zemljama članicama te vraćaju građane u njihove domovine nisu dobili takvu medijsku pažnju.

– Ovo je veliki uspjeh za Putina. Mislim da su Talijani upali u zamku – komentirao je neimenovani visoki zvaničnik NATO-a, ali i dodao da Italija sada dobiva više direktne pomoći od NATO-a nego od Rusije i Kine.

Kampanja dezinformacija

Njemački ljevičarski medijski kolektiv Redfish, koji se predstavlja kao neovisan, ali je ustvari povezan s ruskim državnim medijima, objavio je fotografije na kojima navodno jedan Talijan uklanja zastavu EU izvješenu na jarbol pored talijanske i zamjenjuje je kineskom. Tu su vijest objavili i neki srbijanski portali, portal mađarske manjine u Vojvodini, Vajma.info, kao i krajnje desničarski mađarski portal Vadhajtasok.hu.

No jesu li ove vijesti zaista tačne? Mađarski portal Atlatszo.hu provjerio je raniju vijest o kineskoj zastavi i utvrdio da je potekla s kineske stranice twoegzz.com, u članku u kojem se navodi da je Poljska ukrala 23 hiljade zaštitnih maski koje je Kina poslala Italiji. Međutim, poljski ministar vanjskih poslova demantirao je ovu vijest.

Također, Atlatszo je utvrdio da je zastava zamijenjena ispred ureda talijanske firme Svecom P.E. u gradu Montecchio Maggiore. No zaposlenik firme je za ovaj portal objasnio da se zastave ispred zgrade mijenjaju svake sedmice te da su “podigli (kinesku) zastavu kao način zahvale, ali nije bilo okrivljavanja EU ni za što”.

– Samo smo zahvalili zemlji koja je pomogla. Nažalost, fotografiju su iskoristili ekstremisti za vlastite svrhe – dodao je zaposlenik firme.

Novi izvještaji dovode u pitanje ne samo tačnost vijesti o ogorčenosti Talijana EU i oduševljenosti Rusijom i Kinom već i samu pomoć ovih dviju zemalja Italiji i Španjolskoj.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] tvrdi kako ‘Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju u promidžbene svrhe’, zatim da je 80% pomoći koje je ranije Rusija uputila u Italiju beskorisno’, a da su je uputili ‘vojnim teretnim […]

  2. […] tvrdi kako ‘Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju u promidžbene svrhe’, zatim da je 80% pomoći koje je ranije Rusija uputila u Italiju beskorisno’, a da su je uputili ‘vojnim teretnim […]

Komentiraj