FRANCUSKI RECEPT: Ko krši izolaciju mogao bi na koristan rad u bolnice

Oni koji u Francuskoj krše mjere izolacije zbog korona virusa umjesto da plaćaju kazne i idu u zatvor trebaju biti upućeni na “društveno koristan rad” u bolnice kad se okonča epidemija, zatražio je državni tužilac za Pariz Remy Heitz.

Rémy Heitz proposé pour succéder à François Molins comme procureur ...

Heitz, koji je također nacionalni javni tužilac za borbu protiv terorizma, ocijenio je da bi takve “iskustvene kazne” bile mnogo poučnije i korisnije, naročito za mlade koji krše izolaciju.

Sada im prijeti novčana globa do 3.750 eura ili zatvor do šest mjeseci u slučaju da sudski određenu mjeru izolacije ponovo prekrše, prenosi Beta.

Taj visoki državni zvaničnik rekao je radiostanici Francais Info da je istovremeno zadovoljan time što većina građana poštuje socijalno distanciranje i ograničenje kretanja zbog epidemije korona virusa.

Ipak, predočio je i činjenicu da je za vrijeme dvosedmične šire zabrane kretanja i izolacije francuska policija obavila kontrolu više od 300.000 ljudi i izrekla 25.000 kazni.

Tužilac za područje Pariza ocijenio je to kao povoljnu činjenicu jer je svaka deseta provjera rezultirala otkrićem da pojedinci ne poštuju nužno ograničenje kretanja.

Heitz je saopćio i da je policija otkrila i spriječila petnaestak manjih slučajeva prodaje zaštitnih maski “na crno”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj