‘OVO SMO ČEKALI DECENIJAMA, KAMATE SU NA NULI’: Tramp poziva na usvajanje infrastrukturnog zakona vrijednog dva triliona dolara kao dio odgovora na ekonomske probleme izazvane pandemijom!

Četiri dana nakon što je potpisao dosad neviđeni paket pomoći u iznosu od 2 bilijuna dolara kako bi se sanirala ekonomska šteta od pandemije koronavirusa, predsjednik SAD-a Donald Tramp je u utorak pozvao SAD da potroše još nekoliko triliona dolara na ogroman infrastrukturni paket. U tvitu je napisao da je “ovo vrijeme” za remont infrastrukture s nultnim kamatnim stopama tokom krize.

Donald Trump said Tuesday that lawmakers are doing 'pretty well' on negotiating a phase three economic stimulus package.  'Well I think they are actually coming together,' he said

“S obzirom na to da su kamatne stope za SAD na nuli, ovo je vrijeme da napravimo naš desetljećima očekivani zakon za infrastrukturu”, tvitnuo je Tramp. “To bi trebalo biti VELIKO i PODEBLJANO, dva triliona dolara, i bit će usredotočeno isključivo na poslove i obnovu nekada velike infrastrukture naše zemlje! Faza 4.”

Tramp je dugo pokušao progurati prijedlog za obnavljanje američkih cesta, mostova i aerodroma, a demokratske vođe Kongresa smatrali su to ključnim područjem na kojem bi mogli surađivati ​​s republikanskim predsjednikom kada je preuzeo dužnost. Međutim, taj plan je propao nekoliko puta.

Saradnja na ovom pitanju bila je onemogućena i zbog činjenice da su demokrate pokretale nekoliko istraga protiv Trampa, pokrenuvši na koncu i postupak opoziva.

Međutim, okolnosti su se promijenile: Predstavnički dom je u decembru pokrenuo opoziv Trampa, a Senat ga je odbio u februaru. COVID-19 oslabio je američko gospodarstvo, zatrpao bolnice i istrošio zalihe zdravstvene opreme, što saveznu intervenciju čini privlačnijom širom ideološkog spektra, piše CNBC.

Najavljujući novi poticaj za infrastrukturu, Tramp je početkom godine pozvao Federalne rezerve da ohrabre i potaknu investiranje. Konačno, 15. marta, FED je objavio da će kratkoročne kamate spustiti na nulu, što je Tramp sa oduševljenjem pozdravio.

Američka javnost još uvijek očekuje reakcije vodećih ljudi Predstavničkog doma i Senata na posljednju Trampovu inicijativu.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj