RAST BROJA ZARAŽENIH U BiH: Troje ljekara KCUS-a pozitivno na koronavirus, alarmantna situacija u Čitluku, proizvođači traže hitno ukidanje akciza na denaturisani alkohol…

Klinika za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je privremeno zatvorena jer su tri doktora zaražena koronavirusom. Prvobitno je zaražena jedna doktorica koja je klaster za naknadno zaražene doktore.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u narastao na 12 - tportal

Doktori su u izolaciji i upućeni su na testiranje. Razlog je doktorica kod koje je potvrđen koronavirus nakon što je prethodno sa simptomima prehlade dolazila na posao. Nakon testiranja onih koji su danas bili na poslu, od 22 koronavirus je utvrđen kod još dva doktora ove klinike.

– Doktorica nije prijavila moguće rizične kontakte niti se testirala. To je uradila tek nakon što je otišla na bolovanje. S obzirom na to da je nalaz na koronavirus bio pozitivan, klinika ide u izolaciju. Doktori koji danas nisu radili, biće testirani sutra. S obzirom na to da je

Klinika za gastroenterohepatologiju van snage, pacijenti će biti proslijeđeni dalje. Hitni pacijenti se upućuju u Opću bolnicu ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ – navela je direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Prije ovog slučaja, lavinu komentara izazvala je odluka Federalnog ministarstva zdravstva da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji nema rješenje za testiranje na koronavirus. Skoro mjesec dana nakon što su testiranja na Covid-19 u Federaciji vršena u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, zaprimljena odluka izazvala je zabunu. Ali, objašnjenje pošiljaoca je da je odluka samo formalne prirode jer novi virus nije bio na spisku zaraznih bolesti, zbog čega nijedna od zdravstvenih ustanova nije mogla ranije posjedovati licencu za testiranje.

– Novi koronavirus nije bio na spisku zaraznih bolesti u skladu sa zakonom koji uređuje oblast zaštite stanovništva od zaraznih bolesti te stoga niko nije mogao biti formalno verificiran – pojasnio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Još jednom upućen je apel građanima da ne stigmatiziraju ljude koji su zaraženi, već da im svi budemo podrška. Stigmatizacija zaraženih dovodi do neprijavljivanja bolesti ili simptoma što otežava sveukupnu borbu protiv koronavisa. Zbog toga se virus rapidno širi, a i ulazi u zdravstvene institucije.

Dr. Avdić: Alarmantna situacija u Čitluku

Mostar i Konjic su donekle stavljeni pod kontrolu i stanje u ovom gradu i općini, kada je riječ o širenju koronavirusa, prema riječima doktora Nermina Avdića iz Kriznog štaba Civilne zaštite Herecegovačko-neretvanskog kantona je zadovoljavajuće.

Veliki problem u ovom trenutku predstavlja općina Čitluk gdje su na području Međugorja dva karantina s većim brojem ljudi, među kojim određeni broj ima simptome bolesti COVID-19.

Zaključno s jučerašnjim danom u ovom kantonu je devet novozaraženih, od čega dvoje u Mostaru, jedno u Konjicu, pet u Čitluku i jedno – prvozaraženo u općini Jablanica.

“Jablanica se ‘otvorila’, međutim ovaj slučaj je pod kontrolom, obzirom da se radi o osobi koja je dosad bila u samoizolaciji i koja nije toliko opasna za dalje širenje. Nažalost, situaciju u Čitluku je alarmantna, jer u jednom samostanu imamo 23 časne sestre koje su dugo zajedno, a među kojima je veći broj onih koji imaju simptome. Hrana i ostale potrepštine ostavljaju im se ispred vrata, a uskoro će se izvršiti dezinfekcija objekta, kao i samostana i Doma Majčino selo”, najavio je doktor Avdić.

Situaciju u Mostaru su donekle zakomplikovali vjerovatno novi klasteri u ovom gradu.

Podsjećamo, zabilježeno je ukupno pet novih slučajeva zaraze, a među njima svega dva koja se svrstavaju u dosadašnje klastere.

“Tri su potpuno nezavisna slučaja. Utvrđujemo kako je kod njih došlo do infekcije. Postoji mogućnost lokalnog transfera virusa što bi, ako se obistini, bilo zaista opasno. Istražujemo slučajeve, mislim da imamo i neke poveznice, ali još ne bih istrčavao s informacijama”, dodao je Avdić.

MUP HNK-a dosad je zaprimio 128 rješenja inspekcijskih tijela, među kojim i 30 koje je izdala sanitarna inspekcija FBiH. Dosad su izdana 2.624 rješenja o samoizolaciji, a tokom jučerašnjeg dana izvršeno je 749 kontrola.

Svega dvije osobe zatečene su kako krše propisanu mjeru.

Načelnik Odjela uniformisane policije MUP-a HNK-a Branko Drinovac rekao je da je ovo ministarstvo pripremljeno dočekalo vanrednu situaciju, te da je oprema potrebna za dezinfekciju prostorija, vozila i pultova, kao i dodatna oprema za policiju nabavljena još 26. februara, a već 3. marta dostavljena policijskim stanicama.

Proizvođači traže hitno ukidanje akciza na denaturisani alkohol

U vrijeme pandemije bh. proizvođači nisu u mogućnosti osigurati dovoljne količine alkohola za proizvodnju sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Uz to, poseban problem je činjenica da smo jedina država u svijetu u kojoj se na denaturisani alkohol, koji se koristi isključivo u industrijskoj proizvodnji, plaća akciza. Stoga su od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zatražili hitno privremeno ukidanje akciza.

Nikada kao u vrijeme pandemije i pojačane potrebe za dezinfekcionim te sredstvima za higijenu i čišćenje nije bila logičnija reakcija države i hitno ukidanje akciza na denaturisani alkohol. Međutim, bosanskohercegovački proizvođači opet su prepušteni sami sebi i propisima koji će ih, praktično, dovesti do zatvaranja, a tržište do potpune nestašice sredstava koja život znače.

Naime, i u ovim vanrednim prilikama na snazi je obaveza plaćanja akcize uvedena prije više od deset godina.

– Za jednu cisternu alkohola bismo trebali platiti 420.000 maraka akcize, što za nas nema nikakve ekonomske opravdanosti – ističe Mahir Mujić, direktor EZ Busovača.

Sav uvezeni alkohol se mora preraditi, proizvod prodati, naplatiti, imati sve račune, a država će poslati inspekciju i tek onda pokrenuti postupak povrata, što je, kažu proizvođači, gotovo neizvodivo. Zato su iz firme EZ u Busovači preko federalnog udruženja privrednika zatražili donošenje privremene mjere za oslobađanje od akcize na alkohol koji se koristi u proizvodnji dezinfekcionih i sredstava za čišćenje.

Isto su zatražili i članovi Štaba za vanredne situacije Republike Srpske.

Sličan zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje uputili su i iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

– Naš stav je da treba podržati ovakve inicijative i da ćemo u našem makroekonomskom sektoru analizirati sve ove zahtijeve, kontaktirati inžinjere hemije koji će nam dati koji su to tarifni brojevi, a potom ćemo se obratiti izravno Upravi za indirektno oporezivanje s jednakim prijedlogom – kaže predsjednik VTK-a BiH Vjekoslav Vuković.

Međutim, u Upravi za indirektno oporezivanje kažu da oni samo provode propise iz nadležnosti indirektnih poreza, te upućuju na Upravni odbor ove institucije, Vijeće ministara i državni parlament. Proizvođači upozoravaju da, ukoliko se hitno to ne uradi, moglo bi biti prekasno jer je EU zbog zaštite vlastitog tržišta zabranila izvoz sredstava za dezinfekciju, ali i sirovina za njihovu proizvodnju. 

– Mislim da je, možda, krajnje vrijeme, ako ne i kasno da se ukinu akcize vezane za alkohol za proizvodnju sredstava za dezinfekciju – poručuje Mujić.

Učinile su to, kaže, i zemlje u okruženju. Na potezu je država, koja bi barem u vrijeme pandemije morala više brinuti ne samo o privredi nego i životima i zdravlju građana.

Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji

O situaciji u vezi s koronavirusom u 17:15 građanima su se obratili član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema posljednjim podacima, obavljena su 1.652 testiranja, od čega je 216 osoba bilo pozitivno na infekciju koronavirusom, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

On je na konferenciji za medije istakao da je bilo pozitivno 119 žena i 97 muškaraca.

– Danas je testirano 317 osoba, od čega su 34 bile pozitivne – rekao je Čerkez.

Posebno je skrenuo pažnju na stigmu.

– Ova je bolest nova, nepoznata i kojom možemo biti svi zaraženi. Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji. Zbog straha od nepoznatog društvo je počelo da stigmatizira takve osobe – rekao je Čekez.

Kazao je da to može izazvati brojne probleme, mnogi bi, naprimjer, mogli oklijevati da se rano jave sa simptomim ili da se ne pridržavaju mjera.

Rekao je da će se broj zaraženih povećavati, ali da je optimistična vijest da je 80 posto zaraženih imalo blage simptome. 

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je danas da će isplata penzija i socijalnih naknada koji se primaju iz budžeta biti blagovremena.

U Federaciji Bosne i Hercegovine 270.000 penzionera prima penzije preko banaka, a 130.000 njih je starije do 65 godina te Drljača naglašava da su penzije prioritet u isplatama iz budžeta, a trezorsko poslovanje garantira stabilnost.

– Kriznom štabu predloženo je da dozvoli kretanje starijima od 65 godina u vrijeme isplate penzija i to je period od 5. do 10. u mjesecu kako bi oni koji penzije primaju preko komercijalnih banaka mogli preuzeti penzije – dodao je Drljača.

Kako je pojasnio, pandemija novog koronavirusa Covid-19 imat će dugoročne posljedice po zdravlje građana, stabilnost ekonomije i socijalnu sigurnost posebno ranjivih kategorija društva, a naredni period je neizvjestan i nepredvidiv te je samim tim nametnuta potreba zajedničkog djelovanja.

Proteklih dana očigledan je pad broja putnika koji ulaze u Federaciju Bosne i Hercegovine na 15 graničnih prijelaza, a od polovine marta do danas 20.615 putnika stavljeno je pod zdravstveni nadzor, mjere izolacije od 14 dana.

Kazao je to član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović na konferenciji za medije.

– Današnjim danom ističu mjere izolacije za 2.011 osoba, a za koje su mjere izrekli Federalni sanitarni inspektori. Do sada su mjere izolacije istekle za 7.850 osoba – istakao je Ajdinović.

Podsjetio je da su ponovno objavili spisak osoba koje krše izolaciju, a da se metoda pokazala učinkovitom.

Što se tiče aspekta kontrole cijena kaže da je formiran tim koji svakodnevno vrši inspekcijski nadzor, a da je do sada konstatovano 116 kršenja zakona te da su izrečene sankcije u iznosu od 213.350 KM.

– Veći broj subjekata nije kršio propise i podnose teret kao i građani Federacije BiH – rekao je Ajdinović.

Najavio je da će Federalna uprava za inspekcijske poslove kontinuirano nastaviti rad na 15 graničnih prijelaza, te da će svaka osoba koja pređe granični prijelaz ići u izolaciju.

U bh. entitetu RS još 17 zaraženih osoba

U posljednja 24 časa u laboratorijama u bh. entitetu Republika Srpska analizirano je 157 uzoraka i za 17 osoba potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Prema njegovim riječima, do sada je testirano 1.806 osoba ukupno, a s današnjim danom na području RS-a registrovano je 243 osoba pozitivnih na koronavirus.

“Radi se o četiri osobe iz Bijeljine, po dvije osobe iz Kotor Varoša, Istočne Ilidže i Pala, i po jedna osoba iz Banjaluke, Milića, Zvornika, Šekovića, Mrkonjić Grada, Teslića i Ribnika”, kazao je Šeranić.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, radi se o osam žena i devet muškaraca, tri žene su srednje životne dobi, tri starije životne dobi, dvije su mlađe životne dobi, a kada su u pitanju muškarci, dvojica su srednje životne dobi, šest starije životne dobi i jedan mlađe životne dobi.

“Kada je u pitanju struktura osoba koje su testirane, njih osam je iz porodičnih klastera, šest je iz direktnog kontakta s licem koje je pozitivno i tri osobe su pacijenti koji su bili pacijenti u jednoj od bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje im se ukazivala neophodna zdravstvena usluga, a onda su shodno slučaju pozitivnog koronavirusa kod jednog od ljekara, odnosno osoblja u toj ustanovi i oni zaraženi ovim virusom, tako da se preduzimaju sve mjere oko zbrinjavanja ovih osoba s obzirom da su one visokorizične”, rekao je Šeranić.

Na odjelu UKC RS gdje se liječe srednje teški pacijenti oboljeli od koronavirusa nalazi se 41 osoba, dok je šest osoba na respiratorima. Na odjelu Pulmologije je 31 osoba s lakšim simptomima, a jedna osoba je hospitalizovana u Doboju. Ukupno se liječi 98 osoba.

Pod nadzorom je 11.918 osoba, dok je zdravstveni nadzor završen nad 8.334 osoba. Kada su u pitanju karantini na graničnim prelazima, u Gradišci je 100 osoba, 19 u Šamcu, 59 u Brodu i osam osoba na Rači.

U Studentskom centru u Banjaluci nalazi se 85 osoba koje su pozitivne na koronavirus, a u Đačkom domu u Bijeljini pet osoba.

“Od juče imamo još dvije oporavljene osobe od koronavirusa, tako da u RS-u sa današnjim danom imamo ukupno 13 osoba oporavljenih od koronavirusa”, rekao je Šeranić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj