SRBIJA NEZADOVOLJNA MJERAMA RECIPROCITETA! Đurić: Kurti nije ukinuo takse, ovo je predstava za strance

“Aljbin Kurti nije ukinuo takse, već je najavio samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mjere za građane i privredu, koje naziva reciprocitetom”, ocijenio je direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić reagujući na Kurtijeve mjere koje su u ponoć stupile na snagu.

Đurić: Kurti nije ukinuo takse, ovo je predstava za strance

“Ovime se situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje prije uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe”, navodi se u pisanoj izjavi Đurića.

“Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu i Metohiji i odluka je predstava namijenjena dijelu međunarodne zajednice“, smatra Đurić.

“Smatram, međutim, da nikako nije vrijeme za mjere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vrijeme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredjeljenje, vjeru i naciju”, zaključio je Đurić.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će Vlada Kosova sinoć, prije ponoći, donijeti odluku o o postepenom uvođenju reciprociteta, kao principa u odnosima sa Srbijom, a što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mjera. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj