STRAHUJEM OD IZBIJANJA SUKOBA! Guterres: Ovo je najveća kriza od Drugog svjetskog rata, čovječanstvo je na kocki!

Pandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu.

Na pitanje zašto misli da se radi o najgoroj svjetskoj krizi od osnivanja UN-a prije 75 godina, odgovorio je da se radi o kombinaciji bolesti koja prijeti svima i njezinog učinka na ekonomiju.

“Opasnost sve veće nestabilnosti, povećanog nasilja čini ovu krizu najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata”, rekao je Guterres.

“To je kriza koja zahtijeva jači i učinkovitiji odgovor koji je moguć samo uz solidarnosti i udruživanje svih, uz odstajanje od političkih igara i uz puno razmijevanje da je čovječanstvo na kocki”, dodao je on.

“Daleko smo od globanog sistema koji bi pomogao zemljama u razvoju u eliminiranju bolesti. Napredujemo polako u dobrom smjeru, ali trebamo se ubrzati i činiti više ako želimo pobijediti bolest i podržati ugrožene “, naglasio je.

“Osim tradicionanih pomoći bogatih zemalja siromašnima, moramo pronaći inovativne financijske instrumente koji će omogućiti da se osposobe zemlje u razvoju za odgovor na krizu”, precizirao je Guterres.

“Pandemija bi se mogla vratiti kao bumerang bogatim zemljama iz siromašnih, posebno preko Afrike”, upozorava Guterres.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj