VIDEOKONFERENCIJA O ODGOVORU NA PANDEMIJU! NATO će se prvi put u historiji sastati virutalno

Ministri vanjskih poslova 30 zemalja članica NATO-a u četvrtak će na svojoj prvoj videokonferenciji u povijesti razgovarati o odgovoru Saveza na pandemiju koronavirusa i o drugim ključnim pitanjima, najavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Počinje NATO samit

“Trebamo osigurati da zdravstvena kriza ne izazove sigurnosnu krizu”, rekao je Stoltenberg na videokonferenciji za novinare.

Sastanku će nazočiti prvi put i nova, 30. članica – Sjeverna Makedonija

Na sastanku u četvrtak prvi put će sudjelovati nova, 30. članica Sjeverna Makedonija. Bit će to prvi videosastanak u 70-godišnjoj povijesti Saveza.

U sjedište NATO-a u Bruxellesu pristup je ograničen za sve posjetitelje, uključujući i novinare, kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjile mogućnosti širenja zaraze.

Tako je i svečano podizanje zastave Sjeverne Makedonije u utorak obavljeno samo u nazočnosti glavnog tajnika i makedonskog diplomatskog predstavnika, a javnost je događaj mogla pratiti videovezom.

“Nastojimo poduzeti mjere za prevenciju covida-19, ali NATO nastavlja funkcionirati jer prijetnje neće nekim čudom nestati”, rekao je Stoltenberg.

“NATO obavlja svoj dio kako bi pomogao u zajedničkoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja”, rekao je Stoltenberg, navodeći primjere zračnog prijevoza medicinske opreme, medicinske donacije Sjedinjenih Država i Turske i njemački prihvat francuskih i talijanskih pacijenata oboljelih od covida-19.

NATO diljem Saveza pomaže u borbi protiv virusa

Savezničke oružane snage diljem NATO-a pomažu u suzbijanju pandemije, podižu terenske bolnice, prevoze pacijente, dezinficiraju javne prostore i osiguravaju granične prijelaze, dodaje Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će i o NATO-ovoj ulozi u borbi protiv međunarodnog terorizma, između ostaloga i o misiji osposobljavanja iračkih snaga, zatim o osiguranju dugoročnog mira i stabilnosti u Afganistanu.

Ministri će također razgovarati i o jačanju političke uloge Saveza. Glavni tajnik Stoltenberg imenovao je u utorak skupinu od deset stručnjaka koja će ga savjetovati u osmišljavanju jačanja političke dimenzije Sjevernoatlantskog saveza.

U toj savjetodavnoj skupini je pet žena i pet muškaraca. Supredsjedatelji skupine bit će bivši njemački ministar unutarnjih poslova i obrane Thomas de Maiziere i Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove.

Ta će skupina predlagati preporuke za jačanje jedinstva Saveza, pojačati politike konzultacije i koordinaciju među saveznicima te ojačati političku ulogu NATO-a.

Objavljeno u:

Komentiraj