ZAŠTO DISTRIBUTERI NE KORIGUJU CIJENE? Gorivo u BiH skuplje nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori!

Gorivo u Hrvatskoj, čiji su vozači godinama unazad dolazili u BiH da natoče rezervoare, prvi put je jeftinije nego na našim benzinskim pumpama, što stručnjaci ocjenjuju nezapamćenim paradoksom, te još jednom podvlače da bh. trgovci naftnih derivata treba drastično da snize cijene.

Predstavljena mobilna aplikacija za cijene goriva u Federaciji BiH ...

Prema podacima Ministarstva gospodarstva Hrvatske, prosječna cijena litra benzina od juče ujutru je 8,23 kune (2,11 KM), a dizela 8,35 kuna (2,14 KM).

Zvanični podaci, koji stižu iz Crne Gore, pokazuju da je i na njihovim pumpama došlo do pada cijena, tako da će u naredne dvije sedmice benzin koštati već od 0,99 eura (1,93 KM), dok je litar dizela 0,96 eura (1,87 KM).

Poređenja radi, uzeli smo po jednu benzinsku pumpu u Sarajevu, gdje benzin košta 2,16, a dizel 2,21, koliko koštaju i u Tuzli, dok je Banjaluka nešto povoljnija, pa za litar goriva, u prosjeku, treba izdvojiti oko dvije marke pa naviše. Istina, postoje i pojedine pumpe gdje je gorivo znatno jeftinije, ali i one gdje su cijene dosta više.

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije te podsjećaju da su u BiH cijene goriva uvijek bile niže u odnosu na sve države koje nas okružuju.

Taj podatak, kako ističu, niko ne može opovrgnuti te dodaju da je najveća razlika u cijenama godinama bila u odnosu na Hrvatsku, čije su benzinske pumpe uvijek bile znatno skuplje u poređenju sa onima u BiH.

Analiza u koju su imale uvid Nezavisne dovoljno govori sama za sebe – kada je cijena barela nafte iznosila 147 američkih dolara, na našim pumpama gorivo je koštalo do 2,50 KM. Sada, na svjetskom tržištu nafta košta oko 20 dolara, a na većini naših pumpi gorivo je 1,90 – 2,20 KM.

Borci za zaštitu potrošača naglašavaju da su naši distributeri morali davno da se prilagode kretanjima na svjetskom tržištu, što ni blizu nisu učinili. Na vlasnicima pumpi je, poručuju, velika odgovornost, jer bi nižim cijenama mogli da doprinesu da privreda stane na svoje noge.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] ZAŠTO DISTRIBUTERI NE KORIGUJU CIJENE? Gorivo u BiH skuplje nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori! OD POČETKA GODINE CIJENE NAFTE NA SVJETSKOM TRŽIŠTU PALE ZA 70%! U Hrvatskoj od ponoći rekordna pojeftinjenja na pumpama, šta čekaju naftaši u BiH? DRAMATIČAN PAD CIJENA NAFTE! Cijena barela nafte brenda “Western Canada Select” jučer je iznosila 4,18 dolara po barelu […]

Komentiraj