ANGAŽOVANA MORNARICA I AVIJACIJA! Tramp najavio opsežnu operaciju protiv narko mafije: “Ne smijemo dopustiti narko kartelima da koristeći pandemiju ugrožavaju američke živote”

Američki predsjednik Donald Tramp – zajedno s glavnim tužiteljem Billom Barrom, ministrom obrane Markom Esperom i najvišim vojnim dužnosnicima na brifingu o koronavirusu Bijele kuće – najavio je u srijedu veliku novu “operaciju protiv trgovine narkoticima” u Istočnom Tihom oceanu i Karipskom moru radi “sprječavanja protoka nezakonitih droga u Sjedinjene Države. “

Trump doubles U.S. military assets in Caribbean, bolstering drug ...

“Ne smijemo dopustiti narko kartelima da koristeći pandemiju ugrožavaju američke živote”, rekao je Tramp. “U suradnji s 22 partnerske zemlje, američko zapovjedništvo povećat će nadzor na jugu, prekinuti i zaplijeniti pošiljke droge te pružiti dodatnu podršku naporima na iskorjenjivanju koji trenutno traju rekordnim tempom.”

U paket snaga uključeni su razarači mornarice, drugi borbeni brodovi, zrakoplovi za nadzor američke avijacije i helikopteri, te deset brodova obalne straže, rekao je Tramp, napominjući da će nove snage udvostručiti američke sposobnosti za odbranu u regiji – i pomoći u usporavanju širenja koronavirusa smanjujući nedozvoljena putovanja.

General Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog štaba, rekao je da su Sjedinjene Države dobili obavještajne podatke da karteli žele “iskoristiti” koronavirus za krijumčarenje droge.

“Saznali smo informaciju da će karteli tokom pandemije COVID-19 pokušati iskoristiti situaciju i pokušati infiltrirati drogu u našu zemlju”, primijetio je Milley. “Kao što znamo, 70.000 Amerikanaca umire u prosjeku godišnje od droga. To je neprihvatljivo. U ratu smo s COVID-19, u ratu smo s teroristima, a također smo u ratu i sa narko kartelima. “

“Ovo je vojska Sjedinjenih Država. Nećete prodrijeti u ovu zemlju”, nastavio je Milley. “Nećete ući ovdje i ubijati Amerikance.”

“Svake godine deseci hiljada Amerikanaca umiru od predoziranja drogom, a hiljade pate od štetnih učinaka ovisnosti”, rekao je Esper. “Nadalje, korumpirani akteri, poput nelegitimnog Madurovog režima u Venezueli, oslanjaju se na dobit od prodaje narkotika kako bi se održali svoje na vlasti.”

Esper je rekao da neće otkriti koliko će trajati novo angažovanje snaga, ali da će međuresorski tim redovito obavještavati predsjednika.

Sirovine za sintetičke droge dolaze iz Kine

Izbijanje pandemije dovelo je do porasta cijene heroina, metamfetamina i fentanila, dok se kartel Sinaloa i njegovi glavni suparnik, Jaliscov „New Generation“ bore za nabavku potrebnih hemikalija za izradu sintetičkih droga, koje obično dolaze iz Kine i sada su u minimalnoj ponudi.

“Karteli su patili od pandemije COVID-19 zbog nemogućnosti nabave redovnih pošiljki sintetskih opioida i hemikalija prekursora za masovnu proizvodnju metala iz Kine”, kazao je Derek Maltz, bivši specijalni agent zadužen za Upravu za suzbijanje droga (DEA).

“Karteli su nastavili sporiju proizvodnju, ali čini se da potražnja raste, a samim tim i američka nesigurnost. Zatvaranje gradova u Kini i zabrana putovanja u Kinu i izvan nje također su negativno utjecali na protok hemikalija i lijekova u Meksiko. “

Kina, odakle je počela pandemija koronavirusa, uglavnom je zaustavila proizvodnju hemikalija potrebnih za izradu droga jer se protiv virusa bori unutar vlastitih granica i bori se za pravljenje medicinskih potrepština za druge raspadajuće zemlje.

“Narko karteli i kriminalne organizacije koje ih podržavaju u globalnom industrijskom prometu droga duboko su pogođene pandemijom COVID-19”, složio se Johan Obdola, predsjednik kanadske Globalne organizacije za obavještajni rad (IOSI). “Naročito kada je riječ o operacijama kartela Sinaloa, koji kontroliraju 90 posto unosa sintetičkih droga u Sjedinjene Države.”

Prema Obdoli, fentanil, koji potječe iz Kine, postao je najtraženija kartelna roba posljednjih sedmica.

“U Kini, prema DEA-i, oko 5.000 ilegalnih laboratorija prerađuje sintetičke droge i hemikalije. Za većina tih droga glavna su tržišta u Europi i Sjevernoj Americi“, nastavio je. “Karteli donose sintetičke droge putem izvoza hrane, voća, automobilske opreme, igračaka i drugih proizvoda koji se izdvajaju u širokoj distribucijskoj mreži diljem Sjedinjenih Država. COVID-19 stvorio je ogroman gubitak u vezi s bilo kakvim ilegalnim drogama, a posebno sintetičkim drogama, ne samo meksičkim kartelima, već i većini narko kartela koji posluju širom svijeta”, smatra Obdola.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj