DOK WASHINGTON TVRDI DA KINA PRIKRIVA STVARNE PODATKE O BROJU OBOLJELIH I PRIRODI VIRUSA: BiH potpisala memorandum sa NR Kinom kojim se predviđa razmjena informacija, izaslanstava i specijalista!

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti, između Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Memorandum je potpisan s ciljem unapređenja suradnje između dvije države u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti. To će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa između dvije države i zdravlja njihovih naroda, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sporazumne strane će poticati suradnju u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti na principu jednakosti, reciprociteta i obostrane koristi. Imajući u vidu trenutak u kojem je potpisan taj memorandum, treba naglasiti značaj koji danas ima za BiH.

– Prije svega pomoći će u prevenciji i kontroli prenosivih i neprenosivih bolesti. Potaći medicinsko obrazovanje i naučna istraživanja, ali i omogućiti razmjenu specijalista u oblasti zdravstva što je značajno za Bosnu i Hercegovinu jer se suočavamo i s problemom nedostatka specijaliziranih ljekara. Saradnja je moguća i u drugim oblastima zdravstva za koje strane potpisnice pokažu zajednički interes. Odvijat će se putem razmjene informacija, razmjene izaslanstva i specijalista iz oblasti zdravstva, poticanja učestvovanja specijalista na konferencijama i naučnim skupovima – pojašnjeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Ministrica Ankica Gudeljević posebno je istaknula zahvalnost veleposlaniku Narodne Republike Kine jer je prepoznao trenutak i podržao inicijativu da se Memorandum potpiše u vremenu pandemije COVID-19, te izrazila očekivanje da će zdravstvene vlasti Bosne i Hercegovine i svo njeno stanovništvo imati značajnu korist od Memorandumom dogovorene suradnje. 

Podsjećamo, američka administracija danas je saopćila da ne može potvrditi nijednu brojku u kineskim zvaničnim izvještajima o broju zaraženih i umrlih, temeljeći svoje sumnje na izvještajima CIA-e u kojima stoji da su podaci lažirani, odnosno da su brojke lažne i značajno umanjene u odnosu na stvarni bilans epidemije koronavirusa u Kini. Istovremeno je EU izrazila sumnju da Rusija i Kina koriste pandemiju za ostvarivanje geopolitičkih ciljeva, odnosno za diskreditaciju EU i njenih vrijednosti.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj