PANDEMIJA KAO SREDSTVO ZA OSTVARIVANJE GEOPOLITIČKIH CILJEVA! Evropska unija upozorava: Na Zapadnom Balkanu pandemija se koristi za promociju antievropskih stavova, dovodi se u pitanje kredibilitet EU i šire teorije zavjere!

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ocijenila je da se kriza u vezi s pandemijom korona virusa na Zapadnom Balkanu koristi za tvrdnje da Evropska unija “okreće leđa” tom regionu.

Serbia turns to China due to 'lack of EU solidarity' on ...

“Na Zapadnom Balkanu kriza se koristi za jačanje postojećeg narativa da EU okreće leđa tom regionu, u kojem nastavljaju da bujaju teorije zavjere prema kojima je korona virus američko biološko oružje”, navela je EEAS u danas objavljenom dopunjenom specijalnom izvještaju o dezinformacijama u vezi s pandemijom.

Izvori bliski Kremlju, kao i nekoliko lokalnih izvora u članicama EU, zemljama Istočnog partnerstva, Zapadnog Balkana, Bliskog istoka i zemljama Afrike tvrde da EU ne uspjeva da izađe na kraj s pandemijom i da je blizu raspada, da je sebična i da izdaje sopstvene vrijednosti, dok su, suprotno EU, Rusija i Kina “odgovorne sile”, kao i da EU koristi krizu za ostvarivanje svojih interesa, navodi se u izvještaju.

“Tvrdnje da se EU raspada zbog krize sa korona virusom dominiraju društvenim mrežama u svim analiziranim regionima”, navodi EEAS.

U izvještaju se dodaje da se širom svijeta nastavlja bujanje dezinformacija u vezi s pandemijom korona virusa, s potencijalno štetnim posljedicama po javno zdravlje.

“U EU i drugdje, cilj koordinisanih poruka dezinformativnog sadržaja je da ranjive manjine nazove uzrokom pandemije i da podstakne nepovjerenje u sposobnost demokratskih institucija da ponude efikasne odgovore”, piše u dopunjenom izvještaju.

Neke države i akteri koje države podržavaju, teže, kako se navodi, “iskorištavanju zdravstvene krize za ostvarivanje geopolitičkih interesa, često direktno dovodeći u pitanje kredibilitet Evropske unije i njenih partnera”.

“U Kini, državni mediji i vladini zvaničnici promovišu nedokazane teorije o porijeklu korona virusa, a u medijskim izvještajima ističu se izrazi zahvalnosti nekih evropskih lidera za kinesku pomoć”, piše u izvještaju.

Navodi se i da “kineski mediji pod kontrolom države promovišu ideju da je kineski model superioran u borbi protiv korona virusa”.

U tekstu posvećenom izvještaju EEAS-a, briselski portal Euractiv navodi da je EU u ponedjeljak odobrila paket pomoći od 38 miliona eura za Zapadni Balkan, od čega će najveći dio, 15 miliona eura, otići Srbiji, pandemijom “najteže pogođenoj zemlji regiona”.

Uprkos tome, navodi Euractiv, na bilbordima u Srbiji zahvalnost za pomoć izražava se jedino kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, riječima “Hvala, brate Xi!”.

Euractiv podsjeća i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta, kada je proglasio vanredno stanje, negodovao zbog nespremnosti EU da pomogne.

“Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Poslao sam posebno pismo jedinoj zemlji koja može da pomogne, a to je Kina”, navodi Euractiv riječi Vučića.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] PANDEMIJA KAO SREDSTVO ZA OSTVARIVANJE GEOPOLITIČKIH CILJEVA! Evropska unija upozorava: Na Zapadnom… […]

  2. […] jer ni Aleksandru Vučiću nije svejedno zbog cijele situacije, jer ga je EU nedavno opomenula zbog pretvaranja Srbije u poligon za širenje kineskog geopolitičkog utjecaja, pa je u takvim okolnostima najbolje da ‘tabloidi odrade svoj […]

  3. […] Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ocijenila je 2. aprila da se kriza u vezi s pandemijom korona virusa na Zapadnom Balkanu koristi za tvrdnje da Evropska unija “okreće leđa” tom regionu. “Na Zapadnom Balkanu kriza se koristi za jačanje postojećeg narativa da EU okreće leđa tom regionu, u kojem nastavljaju da bujaju teorije zavjere prema kojima je korona virus američko biološko oružje”, navela je EEAS u danas objavljenom dopunjenom specijalnom izvještaju o dezinformacijama u vezi s pandemijom. […]

  4. […] Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ocijenila je 2. aprila da se kriza u vezi s pandemijom korona virusa na Zapadnom Balkanu koristi za tvrdnje da Evropska unija “okreće leđa” tom regionu. “Na Zapadnom Balkanu kriza se koristi za jačanje postojećeg narativa da EU okreće leđa tom regionu, u kojem nastavljaju da bujaju teorije zavjere prema kojima je korona virus američko biološko oružje”, navela je EEAS u danas objavljenom dopunjenom specijalnom izvještaju o dezinformacijama u vezi s pandemijom. […]

Komentiraj