POSLJEDNJI PODACI: 490 zaraženih u BiH, od jutros novih 31

490 osoba je zaraženo korona virusom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Dvadeset se oporavilo, a trinaest osoba je umrlo.

Više od 490 osoba umrlo od koronavirusa / Bljesak.info | BH ...

Jos sedam slučajeva zaraze koronavirusom registrirano je jutros u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na KCUS-u je tokom noći testirano 46 uzoraka. 

Zaraženo je, prema posljednjim informacijama, pet članova jedne porodice iz Viteza, a po jedan slučaj zaraženih koronavirusom evidentiran je u Sarajevu i Hadžićima. 

Među novotestiranima su bili i uzorci ljekara s KCUS-a, ali su svi njihovi nalazi negativni. Svi pacijenti Klinike za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bili su, također, negativni na Covid-19.

U Republici Srpskoj 24 nova slučaja koronavirusa, među zaraženima i medicinska sestra

Ministar zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta RS-a Alen Šeranić saopćio je nove rezultate testiranja na koronavirus u tom entitetu, kazavši da su potvrđena 24 nova slučaja.

Ukupno je u RS-u posljednja 24 sata testirano 194 uzorka, a 24 su pozitivna. Najviše pozitivnih je iz Banje Luke i to 17, troje je iz Laktaša te po jedno iz Bosanske Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor Varoši.

Od 24 nova pozitivna slučaja 14 je muškaraca i 10 žena. Deset osoba je hospitalizirano dok se ostali nalaze na kućnom liječenju.

“Od ovog broja 10 su pordični kontakti, neki su virus dobili od radnih kolega, a već imamo osam koji ne mogu da se izjasne o porijeklu zaraze”, kazao je Šeranić.

Naveo je kako je u ovom entitetu dosad 267 zaraženih, a ukupno je urađeno 2.077 testiranja. Još jedna osoba se oporavila pa je sada broj oporavljenih porastao na 14.

Šeranić je kazao kako se na liječenju nalazi 105 osoba, srednje teško stanje je kod 42, a šestero oboljelih je na respiratoru. Među zaraženima je i jedna medicinska sestra sa UKC-a Banja Luka. Ministar Šeranić je kazao da su svi na UKC-u koji su bili u kontaktu s medicinskom sestrom testirani i da su negativni.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj