PRIMJEĆUJEMO ZNAČAJNO RUSKO PRISUSTVO U SJEVERNOM MORU! Stoltenberg: Operativna sposobnost NATO-a nije umanjena pandemijom!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bezbjednosna sposobnost te organizacije nije umanjena koronavirusom, dok ima nagađanja da bi Rusija mogla da pokuša da uticaj bolesti iskoristi za odmjeravanje odbrambenih snaga zapadne vojne alijanse.

NATO priznaje da ima bolesnih među osobljem blizu granice s Rusijom, kao i u Afganistanu. Planirane vojne vježbe su smanjene, a koronavirus je primorao taj savez 30 država da i u svom sjedištu u Briselu smanji osoblje i prorijedi sastanke.

Rusija upravo izvodi vježbe za koje Ministarstvo odbrane kaže da su provjera spremnosti trupa da se izbore sa zarazom.

Britanska Ratna mornarica rekla je prošle nedjelje da su njene brodove pratili ruski “poslije neuobičajeno velike aktivnosti (ruskih) u Kanalu (Lamanš) i u Sjevernom moru”.

Naravno da vidimo značajne vojne aktivnosti u blizini granica NATO-a tokom nove vježbe u zapadnom vojnom okrugu Rusije“, rekao je Stoltenberg novinarima.

Vidjeli smo značajno rusko prisustvo u Sjevernom moru…Prilagodili smo vježbe. Otkazali smo neke, prilagodili smo druge, ali to ne umanjuje našu operativnu spremnost. Nastavljamo patroliranje nebom i odbranu naših granica i nastavljamo naše misije i operacije“, rekao je on.

Stoltenberg je to izjavio uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, video-konferencijom prvi put za 70-godina historije te organizacije.

Tokom pandemije koja pogađa sve zemlje članice i koja može da izazove zabrinutost za bezbjednost, NATO koordinira i pomaže državama članica logističkom pomoći, transportom i komunikacijama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj