TREĆI SMRTNI SLUČAJ ZA JEDAN DAN! U Bihaću preminuo pacijent zaražen koronavirusom, na području HNK 14 novih slučajeva zaraze, zatvorena pedijatrija u Tuzli

Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavjestio je da je danas u poslijepodnevnim satima preminuo jedan pacijent na Infektološkom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Četvrta žrtva koronavirusa u BiH: Preminuo je pacijent u Bihaću ...

Kako je saopćeno iz Vlade USK, radi se o pacijentu iz Bihaća, pozitivnom na koronavirus, kojem je pozlilo u poslijepodnevnim satima. Unatoč naporima ljekara, nažalost, pacijent je preminuo, potvrdio je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Na području Unsko-sanskog kantona ovo je treći smrtni slučaj oboljelih od koronavirusa.

Sa ovim pacijentom u Bihaću, za jedan dan su u BiH preminule ukupno tri osobe, i to u još u Sarajevu i Prijedoru.

Na području HNK 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, samo danas u BiH 73

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u poslijepodnevnim satima utvrđeno je još 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je u Kriznom štabu civilne zaštite HNK.

Od toga je najviše novozaraženih u Čitluku – 7, zatim u Mostaru – 4, te u Jablanici – 3. Ukupno je do ovog momenta (17:35 sati) za jedan u BiH utvrđeno 73 slučaja novozaraženih koronavirusom, što nažalost, do sada, predstavlja negativan rekord za BiH.

Kako nam je rečeno, na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano je ukupno 23 uzorka na koronavirus od kojih je čak 14 bilo pozitivnih.

Kada je riječ o Čitluku, broj zaraženih se u ovom hercegovačkom gradu rapidno povećava te je trenutno dostigao 28.

Pet beba testirano na koronavirus nakon zatvaranja odjeljenja na pedijatriji u Tuzli

Pet beba i jedna majka iz Odjeljenja neonatologije Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli danas je testirano na koronavirus.

Riječ je o odjeljenju koje je zatvoreno nakon potvrđivanja koronavirusa kod jedne medicinske sestre.Odjeljenje neonatologije u Klinici za dječije bolesti u Tuzli odmah je zatvoreno nakon potvrđivanja zaraze koronavirusom kod medicinske sestre, a u tom trenutku bilo je hospitalizirano pet prijevremeno rođenih beba. Ovo je potvrdio direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović, kazavši da su sve bebe testirane na koronavirus.

“Sva djeca su dobro i pod nadzorom su pedijatra intenziviste. Jedno je dijete s majkom pratiljom koja je također testirana. Planiran je premještaj u nove prostorije nakon dobijanja rezultata. Roditelji mogu biti sigurni da osoblje pruža maksimalnu njegu djeci. To nam je prioritet, a kada dobijemo rezultate spremni smo ih podjeliti s Vama”, naveo je Jusufović u svom obraćanju medijima.

Infekcija koronavirusom kod medicinske sestre iz Odjeljenja neonatologije danas je zvanično potvrđena, a kako je u razgovoru za Klix.ba kazao Jusufović, ona je imala kontakt s ranije zaraženom doktoricom iz Klinike za dječije bolesti.

Nešto ranije zatvorena je i Klinika za kožne bolesti s obzirom na to da je kod doktorice i medicinske sestre potvrđena infekcija SARS-CoV-2 virusom.

Čerkez: Sve je teže pratiti žarišta, neminovno će još porasti broj zaraženih u FBiH

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na redovnoj konferenciji za medije naveo da se u narednom periodu neminovno može očekivati dalji rast zaraženih koronavirusom u FBiH.Čerkez je naglasio da je za sada epidemiološka situacija u FBiH stabilna, ali da epidemiolozi koji svakodnevno rade s brojnim kontaktima zaraženih, nastoje usporiti to širenje zaraze, ali sve je teže.

“Praćenje žarišta epidemije sve je teže i izazovnije jer već imamo u zajednicama širenja i bitno je da se primjenjuju sve restriktivne mjere koje su doprinijele da imamo blagi rast oboljelih. Također, potrebno je da se u narednom periodu pridržavamo svih epidemioloških mjera, poštujemo socijalnu distancu budemo svjesni da svako od nas može oboljeti te da ne stigmatiziramo ljude. Moramo biti odgovorni i posebno bih apelovao da izbjegavamo nepotrebne izlaske i okupljanje u kućama”, poručio je Čerkez.

Kada je riječ o testiranju na koronavirus u FBiH do sada je testirano 1.966 osoba od čega je 248 pozitivno. U protekla 24 sata 32 novozaražena su potvrđena od ukupno 341 testiranih.

Čerkez je prokomentarisao i zabranu kretanja mladih rekavši da teosobe doprinose širenju koronavirusa i između 25 i 30 posto njih bude zaraženo te da je većinom riječ o asimptomatskim pacijentima i potencijalno šire virus u cijeloj zajednici.

“Moram reći da smo u Federalnom ministarstvu zdravstva pratili stanje na terenu i po prekidanju nastave smo imali situaciju da su mladi bili u kafićima i gradu i nijedna preporuka nije bila prihvaćena kako smo očekivali. Mi razmatramo ovo pitanje i gledamo kako bi je mogli ublažiti, međutim, moramo znati da je nama svima ugroženo pravo na zdravlje. I te su mjere isključivo zdravstvene nisu nikakve represije. Cilj je samo zaštita mladih i odraslih”, zaključio je Čerkez.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj