Boris Johnson zbog koronavirusa završio u bolnici

Britanski premijer Boris Johnson završio je u bolnici, javlja BBC, deset dana nakon što je bio pozitivan na koronavirus.

Boris Johnson primljen u bolnicu, simptomi koronavirusa se ne ...

Johnson je u bolnicu primljen iz preventivnih razloga. Liječnici su odlučili da mora doći na testiranja budući da već deset dana ima simptome koronavirusa, uključujući temperaturu, koji ne popuštaju. Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da će Johnson i dalje biti na čelu vlade te da će redovito komunicirati sa svojim suradnicima.

U bolnici će ostati preko noći, a iz njegovog ureda su kazali kako se radi o preventivnim razlozima. Vijest je stigla dan nakon što je Johnsonova trudna zaručnica Carrie Symonds objavila da također ima simptome koronavirusa.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock, koji je i sam bio pozitivan na koronavirus, ali se oporavio, rekao je da je Johnson “OK”.

Johnson je dosad bio u samoizolaciji u stanu iznad ureda premijera.

Prije nekoliko sedmica govorio da se rukovao sa svima, podcjenjivao opasnost

Johnson je 28. marta objavio da boluje od koronavirusa. Učinio je to putem Twittera. Tako je postao prvi šef neke države koji boluje od ove bolesti.

Rekao je tada da je u samoizolaciji, ali da nastavlja voditi vladu. „Zahvaljujući čarobnjaštvu tehnologije, mogu nastaviti komunicirati sa svojim timom“, istaknuo je Johnson.

Glasnogovornik britanske vlade kazao je kako je 55-godišnji Johnson dobio blage simptome taj četvrtak, dan nakon što je u donjem domu britanskog parlamenta odgovarao na pitanja zastupnika.

Johnson je prije mjesec dana, na konferenciji za medije 3.3., kazao da se “rukovao sa svima” i pozvao druge da to isto čine.

“Rukovao sam se sa svima, bio sam neku večer u bolnici, bilo je tamo i nekoliko pacijenata s koronavirusom, rukovao sam se sa svima. Mislim da je bitno da se rukujemo, znanstveni dokazi… Perite ruke prije nego što se rukujete, naravno”, kazao je Johnson.

Promijenili pristup

Velika Britanija na početku epidemije odlučila se za labaviji pristup koronavirusu bez uvođenja restrikcija, na čemu i dalje ustraje, primjerice, Švedska.

No, sredinom marta Johnson je promijenio stav i odlučio se za uvođenje restriktivnijih mjera, karakterističnih za većinu europskih zemalja.

Škole u Velikoj Britaniji zatvorene su 20. marta, a premijer je tri dana kasnije naredio zatvaranje svih trgovina osim prijeko potrebnih.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj