Zabilježen prvi smrtni slučaj izazvan prenošenjem ‘vuhanskog virusa’ sa preminule osobe

Na Tajlandu je od ‘vuhanskog virusa’ preminuo sudsko-medicinski vještak, koji je bio inficiran od preminule osobe – to je prvi u svijetu zvanično potvrđen takav slučaj, piše „Dejli Mejl“.

Italy coronavirus death toll jumps to 52; 4 dead in France | The ...

Zdravstvene organizacije pozvale su sudsko-medicinske vještake i patologe da poštuju mjere predostrožnosti, jer još uvijek nema potpunih informacija o putevima širenja vuhanskog virusa. Ističe se da se dezinfekcija, koja se sprovodi u operacijskim salama, može obaviti i na patološkim odeljenjima.

Prema mišljenju stručnjaka, vjerovatnoća da je vještaka zarazio živi nosilac virusa je mala, jer je bio u stalnom kontaktu sa mrtvima. Ne postoje tačni podaci o broju leševa zaraženih virusom, jer se na njima ne obavljaju redovni pregledi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pluća osoba preminulih od pneumonije, koja je izazvana novom vrstom virusa korona – mogu da predstavljaju opasnost ako se sa njima ne postupa pravilno tokom obdukcije. Takođe se tvrdi da virusi nakon smrti svojih nosilaca ne žive dugo.

Na Tajlandu je, prema posljednjim podacima, 2.613 ljudi zaraženo ‘vuhanskim virusom’, a od početka epidemije registrovan je 41 smrtni slučaj.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Jedno od pitanja koje još uvijek nije odgovoreno i koje povlači mnogo polemika jeste problem mogućeg prijenosa virusa sa umrlih osoba na žive, na šta svjetska zdravstvena organizacija nije izričito odgovorila, ostavljajući prostor za  sumnju. […]

Komentiraj