27. GODIŠNJICA MASAKRA U AHMIĆIMA! Džaferović i Izetbegović: Ovo jeste genocid, borit ćemo se za pravdu!

U Ahmićima je danas obilježena 27. godišnjica od zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom u ovom mjestu gdje je ubijeno 116 osoba. Još tužnijem danu doprinijela je i koronavirus zbog koje stotine posjetilaca nisu mogle doći odati počast, a ni porodice proučiti odlomke iz Kur’ana za svoje najmilije na njihovim mezarlucima.

ahmici

Muk na šehidskom mezarju u Starom Vitezu godinama prije prekidali su jecaji članova porodica ubijenih koji su ukopani na ovom mjestu i odlomci iz Kur’ana, a danas zbog pandemije koronavirusa, mezarje je pusto, a odlomke iz Kur’ana ne uče članovi porodica već imami.

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je izjavio da se zbog koronavirusa godišnjica obilježava na specifičan način. Godinama poslije smo obilježavali uz prisustvo stotina posjetilaca kako zaslužuju naši šehidi, a danas smo prisiljeni to raditi na ovaj način. Okupili smo se uz distancu i proučili našim šehidima Fatihu i Ja’sin”, izjavio je Adilović.

Dodao je da je u mezarje prije nekoliko dana ukopana i cijela porodica Ahmić, a najmlađi je bio tromjesečni Sejo Ahmić.

“Kada je bila dženaza za njih, ko god je čuo, prisjetio se svega što se dešavalo. Moramo se zapitati šta je skrivilo dijete od tri mjeseca, Sejo Ahmić, njegov brat i sestra od 6 i 8 godina i njihova majka, pa i otac koji je bio civil, da su morali tako stravično biti ubijeni. Koristimo priliku da kažemo da sve što se dešavalo 16. aprila treba da bude na pameti svim generacijama koje dolaze i da se nikom ne ponovi”, dodao je Adilović.

Današnji program obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima počeo je mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” u kojoj učestvuje 11 muškaraca koji su iz Viteza prema Ahmićima krenuli u 11:30 sati.

Još uvijek se traga za 24 žrtve koje su ubijene u Ahmićima, a svi traže pravdu i suđenje, ne samo nalogodavcima, već i izvršiocima ovog monstruoznog zločina.

U sklopu programa na spomen-obilježju kod donje džamije u Ahmićima položeno je i cvijeće za sve ubijene, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su kazali kako zločin u Ahmićima nikada ne smije biti zaboravljen te da pravda treba biti zadovoljena.

 Džaferović i Izetbegović u Ahmićima: Ovo jeste genocid, borit ćemo se za pravdu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas su u Ahmićima položili cvijeće na spomen-obilježje kod Donje džamije povodom godišnjice zločina HVO-a nad Bošnjacima.

Polaganje cvijeća upriličeno je nakon vjerskog programa na šehidskom mezarju u Starom Vitezu, a osim Džaferovića i Izetbegovića cvijeće su na spomen-obilježje položili i predstavnici Federalne vlasti, općina u Srednjobosanskom kantonu i biračke organizacije.

Šefik Džaferović je kazao kako će se Ahmića svi sjećati i da ih nikada neće zaboraviti.

“Ovo jeste genocid nad stanovnicima ovog mjesta i borit ćemo se za istinu i pravdu. Boli, jako boli i stanovnike Ahmića i cijele BiH, da sva tijela nisu pronađena i da direktni izvršioci nisu odgovarali i još više boli da oni koji su bili osuđeni danas imaju društveni tretman kakav ne bi trebali imati. Slave se, ukazuju im se počasti, a tako se ne ide prema izgradnji novog povjerenja”, pojasnio je Džaferović.

Izetbegović je kazao kako se Ahmićima i njenim stanovnicima treba iskazati poštovanje posjetom ovom mjestu, ali i pronalaskom direktnih izvršilaca.

“Ubijeno je 116 ljudi, žena, djece, a direktni izvršioci nisu procesuirani, samo neki po komandnoj odgovornosti. Imamo dug prema stanovnicima Ahmića, a najbitniji je da pronađemo izvršioce ovog zločina i tijela te da se direktni izvršioci procesuiraju i kazne. Vidjeli smo odnos Hrvatske države prema Kordiću, sramotno, a i lokalna zajednica treba pokazati poseban odnos prema građanima Ahmića”, kazao je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj