DVOSTRUKI ARŠINI: Ako ‘islamski terorizam’ nije ‘rasistički naziv’, ‘španska gripa’ i ‘MERS’ također, zašto UN-u i WHO-u onda smeta naziv ‘kineski virus’

Sve je više uvjerenja da je globalna pandemija korona virusa počela iz labaratorije u Wuhanu kao dio nastojanja Kine da pokaže da su njezini napori na identifikaciji i borbi protiv virusa jednaki ili veći od mogućnosti SAD-a. Fox News je istražio prvobitne poteze kineske vlade i na vidjelo iznio relevantne materijale o ‘najskupljem zataškavanju neke vlade svih vremena’, kako ga je opisao jedan od izvora.

Izvori Fox Newsa vjeruju da se početna transmisija virusa na čovjeka desila upravo u laboratoriji Instituta u Wuhanu, gdje je vjerovatno radio nulti pacijent i zato nikada nije ni ‘pronađen’. U navedenom institutu istraživani su prirodni sojevi virusa izolovanog iz šišmiša, ali se njima na različite načine i manipuliralo. Ono o čemu se svi izvori slažu jest široko prikrivanje podataka i informacija o COVID-19 koje je organizirala kineska vlada.

Na pitanje novinara Fox Newsa Johna Robertsa o ovim izvještajima predsjednik Tramp je odgovorio na brifingu o koronavirusu u srijedu: “Sve više i više do nas dolazi ta priča. Mi upravo temeljito ispitujemo ovu užasnu situaciju.”

‘Mokra tržnica’ u Wuhanu, koja je u početku identificirana kao mogući izvor zaraze  nikada nije prodavala šišmiše, a izvori kažu za Fox News da je insistiranje na njoj kao izvoru zaraze, ustvari bio dio nastojanja Kine da medijski skrene pažnju javnosti sa laboratorije Instituta za virusologiju u Wuhanu, zajedno s propagandnim naporima te zemlje da se u cijelom svijetu plasiraju informacije da je virus ‘došao’ iz Italije i da iza njegovog ‘puštanja’ stoji SAD.

Dužnosnici američkog veleposlanstva upozorili su u januaru 2018. godine na neadekvatnu sigurnost u laboratoriju za virusologiju Instituta Wuhan i prenijeli informacije o naučnicima  koji provode rizična istraživanja na koronavirusu kod šišmiša, izvijestio je u utorak Washington Post.  Odgovarajući na to izvješće, general Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog štaba američke vojske, rekao je u utorak popodne da su SAD ‘izuzetno angažovane na tom pitanju i da već imaju puno obavještajnih podataka o tome’.

Kina uskraćuje informacije

Američki dužnosnici i republikanci s Capitol Hill-a optužili su kinesku vladu i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog postupanja u prvim danima epidemije, optužujući Peking da namjerno skriva od stručnjaka podatke o virusu kao i tačne brojeve zaražene populacije, javlja Hill TV.

“I danas vidimo kako Kina uskraćuju informacije i mislim da trebamo učiniti više kako bismo ih nastavili pritiskati da ih podijele”, rekao je u srijedu ministar odbrane Mark Esper za ‘American Newsroom’.  

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo ponovio je u srijedu svoj poziv kineskoj vladi da se “otvori” i podijeli cijelu priču o tome kako je započela pandemija koronavirusa u gradu Wuhan. “Ono što znamo jeste da je ovaj virus porijeklom iz Wuhana u Kini”, rekao je Pompeo za “The Story”. “Znamo da je Institut za virusologiju u Wuhanu samo nekoliko kilometara udaljen od mjesta na kojem je bila ‘mokra pijaca’. Ima još puno toga da se otkrije. Vlada Sjedinjenih Država marljivo radi na tome.”

“Bilo je puno okolišanja prije nego što je Komunistička partija Kine počela otkrivati šta se tamo zapravo događa”, nastavio je Pompeo. “To su takve stvari koje otvorene vlade i demokratije ne čine. Zato postoji takav oprez prema Kini povezan s nedostatkom transparentnosti, a on nam je potreban i danas.” “Kineska vlada mora to dovesti na čistac i mora biti odgovorna”, dodao je. “Ona mora objasniti šta se dogodilo i zašto informacije u ovom slučaju nisu bile dostupne široj javnosti.”

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Tramp je najavio obustavu finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije, optužujući je da je  nekritički ponavljala frizirane kineske izvještaje, koji su imali za cilj da ‘uspavaju’ Zapad i uhvate ga nepripremljenog za nadolazeću pandemiju.

“Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa”, rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati. “Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih,” dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) hvalila dostignuća Kine 8. januara

Sjedinjene Države najveći su pojedinačni donator WHO-a, a State Department ranije je planirao osigurati agenciji sredstva od 893 miliona dolara u tekućem dvogodišnjem razdoblju financiranja. Tramp je rekao da Sjedinjene Države WHO-u doprinose otprilike 400 do 500 miliona dolara godišnje, dok im Kina daje samo oko 40 miliona dolara. Ušteđeni novac otići će u područja kojima je “najpotrebniji”, uvjeren je Tramp.

“Duboko smo zabrinuti oko toga da li je američka velikodušnost iskorištena na najbolji mogući način”, rekao je Tramp, optužujući WHO da nije adekvatno upoznala međunarodnu zajednicu s prijetnjom koronavirusa.

Dodao je da je WHO u decembru 2019. godine zanemarila “vjerodostojne informacije” da se virus može prenijeti s čovjeka na čovjeka. Već krajem decembra, sumnjalo se da je medicinsko osoblje Wuhana oboljelo od ove bolesti, što ukazuje na vjerovatnost prenošenja s čovjeka na čovjeka.

Kineska vlada je sistemski suzbijala širenje vijesti o virusu, a čak je pritvorila i doktora Li Wenlianga, koji je umro od koronavirusa nakon što je pokušao upozoriti međunarodnu zajednicu na prijetnju. Uprkos tome, 8. januara, WHO je izjavila: „Preliminarna identifikacija novog virusa u kratkom vremenskom periodu je zapaženo dostignuće i demonstrira povećani kapacitet Kine za upravljanje novim epidemijama“.

Ponovo je 14. januara WHO jednostavno ponavljala izjave kineske vlade: „Preliminarni testovi koje su uradile kineske vlasti nisu potvrdili jasne dokaze prenošenja novog koronavirusa (2019-nCoV) identificiranog u Wuhanu, Kina, s čovjeka na čovjeka.“

Do 19. januara, WHO je donekle promijenila svoju melodiju, ali još uvijek je negirala jasne činjenice. “Ne zna se dovoljno da bi se moglo zaključivati kako se prenosi bolest ili da se opišu njena klinička obilježja bolesti, u kojoj mjeri i kako se proširila ili šta je njen izvor.” Izvještaji sugeriraju da su visoki dužnosnici WHO-a od početka sumnjali u prijenos s čovjeka na čovjeka, ali se postavlja pitanje zašto to nije javno izneseno.

Nekoliko medijskih organizacija također je nekritički citiralo uvjerenja WHO-a o koronavirusu. Washington Post je čak objavio priču u kojoj citira kineskog zvaničnika koji tražeći “empatiju” optužuje Bijelu kuću da djeluje “u pravcu nepoštivanja preporuke WHO-a protiv ograničenja putovanja”.

Da li je naziv ‘kineski virus’ rasistički?

Trampova administracija je od te iste Svjetske zdravstvene organizacije koja se oslanjala na izvještaje komunističke partije Kine i njenih vlasti bio prozivan zbog korištenja formulacije ‘kineski virus’ ili ‘virus iz Wuhana’, gdje su tvrdili da se tako stigmatiziraju pripadnici određenih naroda. Slične stavove je iznosio i UN. Odgovor predsjednika SAD-a bio je da su se i ranije virusi nazivali po mjestu iz kojeg su potekli.

I zaista je tako. Niko ne smatra rasističkim naziv ‘španska gripa’, niti MERS, što znači bliskoistočni respiratorni sindrom, i zašto bi ‘kineski virus’ bio izuzetak. U krajnjem slučaju, nismo vidjeli reakciju UN-a kada je trebalo svijetu objasniti da ne postoji ‘islamski terorizam’, već je o njemu za govornicom UN-a uveliko raspravljano pa je konstrukcija ‘islamic terorrism’ na hiljade puta ponovljena u sjedištu UN-a, bez značajnijih protivljenja.

Zašto je onda toliko problem prihvatiti da se virus, koji je potekao iz Kine i uzrokovao smrt stotina hiljada ljudi te propast svjetske ekonomije, jednostavno nazove ‘kineskim’. Sada ga nazivaju ‘virusom iz Wuhana’, ali zar to mijenja suštinu da se virus proširio iz Kine?

Svjetski mediji se pitaju, da li razlog za podilaženje WHO-a Kini leži u činjenici da je došao na njeno čelo zahvaljujući kineskom novcu i lobiranju, te da je ranije bio član partije koja ima komunističke korijene.

‘Školovao ga London, Peking doveo na čelo WHO-a, a nije mu strana ni saradnja sa Moskvom’

Zaista, nije prvi put da se dr. Tedrosa optužuje za bliske veze sa Kinom. Ubrzo nakon njegove pobjede na izborima za čelnika WHO-a 2017. godine, tvrdilo se da su se kineske diplomate žestoko uključile u lobiranje za njega. Prema podacima UN-a, kineski doprinosi i Etiopiji i proračunu za pomoć WHO-a znatno su se povećali u vrijeme dok je Tedrosa bio na najvišim rukovodećim pozicijama. Ubrzo nakon njegovog izbora u WHO, u izvješću The Timesa navedeno je: “Kineske diplomate žestoko su vodili kampanju za Etiopljanina, koristeći financijski doprinos Pekinga kroz fondove za pomoć, kako bi izgradio potporu među zemljama u razvoju.”

Dr Tedros – koji je oženjen i ima petero djece – rođen je 1965. godine u Asmari, koja je u to vrijeme bila dio Etiopije, ali sada je u Eritreji. Diplomirao je na sveučilištu u Etiopiji 1986. godine i istakao se kao zdravstveni dužnosnik u režimu marksističkog diktatora Mengistu Haile Mariama, dok je zemljom vladala Dergova vojna hunta, koja je progonila ideološke neistomišljenike i muslimane. Prema BBC-u, dr. Tedros se potom  pridružio tvrdo-lijevom TPLF-u – koji je započeo život prvo kao komunistička partija i imao je glavnu ulogu u svrgavanju Mariama 1991. godine.  Kasnije je postao dio EPRDF-a, koalicije lijevih stranaka koje su vladale Etiopijom do prošle godine.

Otprilike u isto vrijeme kada je Mariam zbačen s vlasti, dr. Tedros je napustio Etiopiju i došao u Veliku Britaniju gdje je studirao na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, dok je 1992. magistrirao  imunologiju zaraznih bolesti. Zatim je studirao na Sveučilištu u Nottinghamu, gdje je 2000. godine stekao doktorat o zdravlju u zajednici, piše Daily Mail.

Narodski rečeno, školovali su ga Englezi, a na čelo WHO-a postavili Kinezi. Međutim tu se priča o prvom afričkom direktoru WHO-a ne završava.

Odmah po dolasku u sjedište WHO-a u Ženevi povlačio je dosta kontradiktorne poteze. Kako piše Politico  odustao je od uobičajenog procesa zapošljavanja u UN-ovim agencijama, želeći navodno što brže povećati ‘rodnu i geografsku raznolikost’. To je izazvalo velike potrese u sjedištu organizacije  u Ženevi te među aktivistima i istraživačima koji rade sa WHO-om, a koji se plaše prekomjernog političkog pristupa, jer je novi čelnik WHO-a želio sprovesti ‘kulturne promjene po cijenu vjerodostojnosti’. Posljednji remetilački potez njegovo je imenovanje malo poznate  ruske dužnosnice za vođenje programa WHO-a za tuberkulozu, koristeći ubrzan proces, mjesec dana nakon susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom na velikom skupu o toj temi u Moskvi.

Nominacija Tereze Kasaeve (službenice u ruskom ministarstvu zdravlja) bila je tema uvodnog članka  medicinskog  časopisa ‘Lancet’. “Rusija ima lošu evidenciju o TB-u i HIV-u”, pišu urednici časopisa, koji je široko shvaćen kao glas globalne zdravstvene elite. “Njeno imenovanje može se smatrati nagradom zemlji  koja ne zaslužuje da bude nagrađena … Reputacija SZO – u stvari, njen politički uticaj – zavisi od tehničke vjerodostojnosti agencije.”

Rusija se smatra retrogradnom u svom pristupu liječenju zaraznih bolesti, gdje se tuberkoloza često pojavljuje kao uzrok velikog broja smrtnih slučajeva. Od 2000-ih godina učestalost je opadala, a stopa preživljavanja rasla, ali Rusija je i dalje vodeća u svijetu po broju infekcija koje ne reagiraju na antibiotike.  Kasaeva je zamijenila Maria Raviglionea, vodećeg stručnjaka za tuberkulozu s više od 25 godina iskustva u borbi protiv bakterijske infekcije. Tedros je sve to opravdao tvrdnjom da samo ispunjava obećanje iz predizborne kampanje da će izvršiti remont agencije, navodeći kao razlog njen neuspjeh da brzo odgovori na širenje ebole 2014. godine u zapadnoj Africi.

Imenovanje Kasaeve na čelu odbora za borbu protiv tuberkoloze smatra se političkim utjecajem na WHO i djelom Putinove ruke, gdje prvi čovjek WHO-a pomaže ruskom predsjedniku da projektuje snagu na globalnoj zdravstvenoj sceni, a zanemaruje pacijente kući. U tom slučaju WHO je snažno isprepletena različitim političkim utjecajima i nije slučajno što američki predsjednik Donald Tramp i sve više zvaničnika SAD-a izražava sumnju u upravljanje korona-krizom aktuelne vrhuške WHO-a.

Tramp uzdrmao ‘piramidu’ svjetskog poretka

Jedno od pitanja koje još uvijek nije odgovoreno i koje povlači mnogo polemika jeste problem mogućeg prijenosa virusa sa umrlih osoba na žive, na šta Svjetska zdravstvena organizacija nije izričito odgovorila, ostavljajući prostor za  sumnju.

Kritike WHO-u ne upućuje samo Trampova administracija, kako to neki mediji predstavljaju. Japan i Indija su kritikovale WHO jer previše štiti nacionalne interese Kine pa je tako japanski potpredsjednik vlade Taro Aso nedavno na Twitteru predložio kako bi WHO mogla promijeniti naziv u CHO – Kinesku zdravstvenu organizaciju jer je previše dugo ustrajala u netačnim tvrdnjama Pekinga o epidemiji dok se svijet još mogao pripremiti za tu zarazu.

I Australija je već prije kritikovala WHO, osobito kad se upravo iz te organizacije još na početku pandemije čula osuda odluke nekih zemalja da zabrane ulazak državljanima Kine. “Da smo poslušali savjet WHO, zatekla bi nas ista sudbina mnogih drugih zemalja”, kaže  australski premijer Scott Morrison. Tako je i on načelno podržao najnoviju kritiku američkog predsjednika i dodao kako mu je “nevjerovatno i doista izuzetno kako WHO smatra ispravnim odluku Kine da opet dozvoli rad tržnica životnih namirnica, a ranije su tvrdili da su one bile izvor pandemije koje sada ubija ljude po čitavoj planeti”, izjavio je Morrison.

Sve u svemu, mnogo je pitanja na koja se još uvijek traže odgovori, ali jedno je sigurno, zbog niza propusta Svjetske zdravstvene organizacije, ali i UN-a generalno, sve više blijedi povjerenje svjetskih zvaničnika u ove institucije koje bi trebale pružiti zajednički globalni odgovor čovječanstva na sve zdravstvene prijetnje.  Trampove posljednje mjere o rezanju finansija WHO-u, ali i drugim agencijama UN-a, ozbiljno su uzdrmale piramidu moći svjetskog poretka.

(Global CIR Team/ Amel Jašarević)

Komentiraj