OTVARAJU SE POJEDINE RADNJE I PRODAVNICE KOJE NE PRODAJU PREHRAMBENE PROIZVODE: U Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj dodatno ublažene restrikcije!

Njemačka, Danska i Norveška danas su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nisu samo za vitalne potrebe građana.

Njemačka je nakon četiri sedmice napravila prvi korak ka popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Trgovinama površine do 800 kvadratnih metara i zajedno sa auto salonima, prodavnicama bicikala i knjižarama bilo koje veličine dozvoljeno je da ponovo rade od danas.

Radnje su otvorene na osnovu sporazuma savezne vlade i vlada saveznih država. Vlade saveznih država odgovorne su za uspostavljanje i ukidanje mjera, te tako postoje razlike među regionima.

U nekoliko država đaci srednjih škola polagaće završni ispit, mada se ne očekuje da će škole početi da rade bar još dvij sedmice.

U Danskoj su od danas ponovo otvoreni frizerski saloni, stomatološke ordinacije, saloni za tetovaže, saloni za fizioterapiju i auto-škole.

Međutim, oni će morati da poštuju određene norme kao što su socijalno distanciranje, uklanjanje časopisa iz čekaonica, mogućnost pranja i dezinfekcije ruku, temeljno čišćenje i skraćeno radno vrijeme.

Danska je ranije djelimično otvorila škole, takođe sa mjerama predostrožnosti.

U susjednoj Norveškoj predškolske ustanove koje su bile zatvorene od 12. marta ponovo su otvorene, prenijela je norveška novinska agencija NTB.

U toj zemlji od danas ponovo rade stomatolozi, fizioterapeuti i optičari.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj