Dodik kao proizvod Klintonove administracije želi se dodvoriti predsjedniku Trampu!

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio se na dnevnom brifingu u Bijeloj kući 19.4. 2020. godine kako je lično zaslužan za stopiranje izgradnje gasovoda ‘Sjeverni tok 2’, energetskog projekta koji je od vitalnog značaja za Rusiju, kazavši da ‘niko nije bio grublji od njega prema ruskom predsjedniku’.

Podsjećamo, sankcije usmjerene prema kompanijama angažovanim na projektu Sjeverni tok 2, odobrene su 21. decembra 2019. godine, kada je na ceremoniji u vazdušnoj bazi Andrews blizu Washingtona, američki predsjednik Donald Tramp potpisao najveći budžet nacionalne odbrane do sada, koji uključuje i kaznene mjere protiv izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2. Američki predsjednik je u više navrata govorio kako bi gasovod od 1.225 kilometara (760 milja), u vlasništvu ruskog Gazproma, mogao pretvoriti Njemačku i Evropu u “ruskog taoca”.

Piše: Amel Jašarević

Nekoliko dana nakon Trampovog istupa, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, je u emisiji ruskog ‘Sputnjika’ kazao da će pozvati Balkance, koji žive u SAD-u, da glasaju za aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trampa na američkim izborima u novembru.

Ovo ne bi bilo čudno da Milorad Dodik nije identificiran kao ‘Putinova produžena ruka u BiH’, te se javnost počinje pitati zašto Dodik provocira ruskog lidera podrškom Donaldu Trampu na ruskom nacionalnom mediju?

Da li Dodik pokušava da se dodvori američkoj administraciji pokazujući da je protiv ruskih interesa u Evropi, ili se radi o ‘manevarskom potezu’ srpske politike, koja je na čelu sa Aleksandrom Vučićem novčano podržala Fondaciju Klintonovih uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, nadajući se da će pobijediti Hillary Klinton.

Međutim, stvar postaje zanimljivija, ako se prisjetimo da je Milorad Dodik instaliran u vrh vlasti manjeg bh. entiteta za vrijeme i bukvalno intervencijom Klintonove administracije. Međunarodne vojne snage su u proljeće 1998. godine tokom energične vojne akcije u Banjoj Luci upale u hotel “Bosna” i uhapsile najveći broj tadašnjeg rukovodstva Srpske demokratske stranke. Akciju su izvele elitne jednice vojske Velike Britanije.

Nekoliko mjeseci nakon toga, kada je kasnije osuđeni ratni zločinac Biljana Plavšić, preuzela dužnost predsjednice entiteta Republike Srpske, za predsjednika Vlade RS-a predložila je Milorada Dodika, lidera tada marginalne stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Uprkos tome što je SNSD imao samo dva poslanika, na sjednici Narodne skupštine RS u Bijeljini, koja je održana uz prisustvo pripadnika SFOR-a, Dodik je nezapamćenim izbornim inženjeringom i “zavrtanjem ruku”, u režiji stranih diplomata, postao novi premijer RS-a.

Nekoliko mjeseci kasnije, Madeleine Albright, tadašnja državna tajnica SAD-a, doputovala je u Banju Luku da kao izaslanik predsjednika Bila Klintona podrži vodstvo entiteta Republike Srpske, predvođeno osuđenim ratnim zločincem Bljanom Plavšić i Miloradom Dodikom. Tom prlikom, visokoj gošći ukazane su najveće počasti, a “reformsko” rukovodstvo RS-a državna tajnica SAD-a nazvala je “svježim vjetrom sa Balkana”. Pogledajte kako su Dodik i Plavšićka srdačno i sa zahvalnošću dočekali Madelaine Albright.

Pojavljujući se pred Haškim Tribunalom kao, između ostalog, i svjedok odbrane Biljane Plavšić, Madelaine Albright je kazala da je Biljana Plavšić “žena čvrstih ubjeđenja” koja je nakon razgovora sa Albrightovom u četiri oka shvatila da “u Dejtonskom sporazumu ima stvari koje omogućavaju da se neki srpski ciljevi ostvare mirnim putem”, piše u zvaničnom izvještaju Sense agencije od 17.12.2002. godine. Njeno svjedočenje ratifikovao je State Department.

S obzirom na ove okolnosti, veći dio bh. javnosti smatra da Dodikova najava podrške Donaldu Trampu neće imati nikakvu težinu, jer aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda zbog činjenice da je na crnoj listi SAD-a, ne može ni kročiti na američko tlo, niti imati ikakav uticaj na tamošnje biračko tijelo. Pored toga, Donald Tramp je svake godine potvrđivao tu listu na kojoj se nalazi ime Milorada Dodika.

Ipak javnost se zabavlja Dodikovim pokušajima imitiranja američkog predsjednika Donalda Trampa, što u zadnje vrijeme nevješto pokušava i lider SBB-a Fahrudin Radončić, pokušavajući da se predstavi kao ‘arhitekta’.

Na kraju, veoma zagonetan odnos američke administracije i Milorada Dodika podcrtao je i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Christian Schwarz-Schilling, objašnjavajući kako je želio smijeniti Dodika 2007. godine, ali mu to nisu dopustile Sjedinjene Američke Države.

Kolika je bila želja SAD-a i Velike Britanije da zadrže Dodika, svjedoči i nastavak Shillingovog izlaganja u kojem tvrdi da su ga se ‘Amerikanci i Britanci’ zbog insistiranja na Dodikovoj smjeni ‘željeli riješiti’.  “Upravo zbog toga mi nije ni produžen mandat jer su se plašili da će ovaj čovjek sam od sebe nešto uraditi, povući će poteze i neće ih slušati. Zbog toga su me se i željeli riješiti i oni i Britanci. Tada su Britanci bili totalno na drugoj strani, totalno na drugoj strani”, kazao je bivši visoki predstavnik u BiH.  

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj