TURKOVIĆ I RADONČIĆ IZGLEDA PROPUŠTAJU SAMO AVIONE RUSKIH VAZDUŠNO-KOSMIČKIH SNAGA?! Ministarstva prebacuju odgovornost za ulazak ruskih vojno-medicinskih snaga u BiH, konvoj blokiran, odluka prebačena Predsjedništvu BiH!

Nakon što je Global CIR već duže vremena, uzimajući u obzir sigurnosne i geopolitičke implikacije, ukazivao na pogubnost odluke Ministarstva vanjskih poslova BiH na čelu sa Biserom Turković da dopusti slijetanje u Banju Luku tri teretna aviona ruskih vazdušno-kosmičkih snaga početkom aprila, kao i pogubnost kasnije saglasnosti Ministarstva sigurnosti na takav postupak, čini se da će ruski vojno-medicinski konvoj koji je danas iz Srbije trebao doći u Mostar na poziv Dragana Čovića, ipak ostati u Srbiji.

Kako navode mediji, ovom jedinicom komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. Srbijanski mediji su ga opisali kao “stručnjaka za biološki rat, generala ‘ubicu korone’ i “jednog od najpovjerljivijih ljudi ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Ruski vojno-medicinski tim boravio je u bh. entitetu Republici Srpskoj od 9. aprila i to na poziv entitetskih vlasti. Avionom je tada u Banju Luku došla grupa ruskih vojnika i njihova vozila za koje je tada pojašnjeno da su namijenjena dekontaminaciji. Nakon toga je objavljeno nekoliko vijesti kako su dezinficirali domove zdravlja i bolnice po gradovima u RS-u.

Međutim, cijela priča oko dolaska ruskog tima u Mostar je ekspresno riješena na dosta komičan način, tako da smo došli do toga da niko nije ni za šta nadležan i odgovoran.

Dragana Čovića ‘pokrila’ struka

Dragan Čović se dosjetio da dolazak ruskih vojno-medicinskih snaga nije bila njegova ideja već ideja Univerzitetske kliničke bolnice Mostar. Odgođen je do daljeg dolazak tima iz Rusije koji je trebao da dezinfikuje prostorije Univerzitetske kliničke bolnice Mostar, rekla je Srni portparol ove zdravstvene ustanove Adrijana Pandža.

“Dolazak je odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema. Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru”, navela je Pandža.

Ona je dodala da je zahtjev upućen posredstvom kabineta predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, tako da ispada da je Čović slušao struku, koja je izgleda u Mostaru ‘proruski nastrojena’.

Turković, Radončić, Ivancov…

Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara notom se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH “24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju”. Prema dokumentu koji je ministrica inostranih poslova Bisera Turković uputila ministru odbrane Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima zahtijevao je Čović, koji je i lider HDZ-a, kako bi bila pružena pomoć Mostaru. Kasnijom notom Ambasade Ruske Federacije taj spisak je revidiran i na koncu smo došli do 25 pripadnika vojno-medicinskog tima koji su trebali doći u Mostar.

Turkovićeva je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila ministru Podžiću, koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno da daje dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH. Podžić je naveo da ovom ministarstvu nije poznato da je eventualno Predsjedništvo BiH donijelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Rusije na teritoriju BiH, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažirani.

Nije trebalo dugo da se oglasi i Ministarstvo sigurnosti na čelu sa Fahrudinom Radončićem, saopćenjem u kojem se tvrdi da oni nisu dali saglasnost graničnoj policiji za prolazak ruskog vojno-medicinskog konvoja.

“Jučer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno ministrica Bisera Turkoviću upoznala Ministarstvo sigurnosti BiH s notom koju je dobila od Ambasade Ruske Federacije.

Navedenom notom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, koji bi na osnovu zahtjeva dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.

“Navedeno vam dostavljamo na dalje postupanje, u skladu sa vašim nadležnostima…”, navodi se u aktu MVP-a.

Akt je označen vrlo hitno. Odmah po njegovom prijemu ministri Fahrudin Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić su obavili usmene konsultacije. Ministar Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane.

To je mišljenje nešto kasnije – u izmijenjenoj tekstulanoj formi, ali potpuno istog značenja da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH – upućeno prema Ministarstvu vanjskih poslova i prema Ministarstvu sigurnosti BiH.

Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti je uputilo akt prema ministrici Turković i sugeriralo joj da se sa svime hitno upozna Predsjedništvo BiH.

Iz Radončićevog pisma ministrici Turković, koje dostavljamo na uvid javnosti, potpuno je jasno da se Ministarstvo sigurnosti BiH nije  miješalo u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prihvatilo mišljenje Ministarstva odbrane BiH te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH. Također, ministar sigurnosti nije dao uputu Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Ministrica Turković se kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova koja je zaprimila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobivanja odgovora iz Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti BiH.

Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti”, stoji u Saopćenju Ministarstva sigurnosti.

Kao što se vidi, na koncu je ‘vruć krompir’ prebačen Predsjedništvu BiH, što nije bio slučaj kada su Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Biserom Turković i Ministarstvo sigurnosti na čelu sa Fahrudinom Radončićem dozvolili slijetanje tri teretna aviona ruskih vazdušno-kosmičkih snaga na aerodrom u Banju Luku.

Ko je dao dozvolu za slijetanje aviona?

Nije poznato kakvi su prioriteti prevagnuli kada su bh. ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić početkom aprila ove godine odobrili slijetanje tri vojna aviona ruskih vazdušno-kosmičkih snaga u BiH, ali je evidentno da od tada ruski vojnici mogu ulaziti u svaki dio naše zemlje.

Podsjećamo, odobrenje za slijetanje ruskih vojnih aviona na aerodrom u Banjoj Luci radi dopremanja pomoći, nad kojom niko nije vršio nadzor, dalo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čijem čelu se nalazi Bisera Turković.

Najveću pomoć BiH u doba pandemije je odobrila EU u iznosu od preko 80 miliona eura. Prve su u pomoć pritekle Sjedinjene Američke Države, a potom i Turska. Međutim, u navedenim slučajevima radilo se o državama članicama NATO pakta.

S obzirom da je EU već nekoliko puta upozorila da pojedine države, poput Rusije i Kine, krizu nastalu pandemijom koronavirusa koriste za širenje svog geopolitičkog utjecaja i antievropskih stavova na Zapadnom Balkanu, postavlja se pitanje, je li bilo drugačijih načina dopreme ove pomoći, mimo ruskih vojnih aviona ili se time željelo nešto više demonstrirati?

Pored ministarstva vanjskih poslova, u ovoj operaciji ruskog prodora na teritorij BiH, zakazalo je i ministarstvo sigurnosti na čelu sa Fahrudinom Radončićem koje je u procesu odlučivanja također imalo utjecaj na odobravanje slijetanja čak tri ruska aviona na aerodrom u Banjoj Luci. Avioni su u Banju Luku sletjeli 9. aprila.

Kako je moguće da ministre Biseru Turković i Fahrudina Radončića ne uznemiravaju ruske vojne uniforme na aerodromu u Banjoj Luci neposredno pored funkcionera RS-a ili uniformisana lica ruske vojske u Mostaru pored Čovića? Da li tačno znamo šta je dopremljeno spornim avionima i ko je vršio provjeru svega, nikada nije odgovoreno bh. javnosti, stoji u jučerašnjem tekstu Global CIR-a.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH je odobrilo dolazak aviona i on će danas dopremiti medicinsku opremu u Banju Luku”, potvrdio je za medije Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, 9.4.2020. godine.  “Onda je kroz proceduru i Ministarstvo sigurnosti BiH dalo saglasnost”, naglasio je tada Hoffman.  

Sudeći po današnjem razvoju situacije ispada da niko nije bio nadležan za davanje dozvole za slijetanje ruskih vojnih aviona u BiH, ili ministrica Bisera Turković i ministar Fahrudin Radončić imaju nadležnost samo kada su u pitanju avioni ruskih vazdušno-kosmičkih snaga, a ta nadležnost prestaje kada se radi o kopnenim konvojima?

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. ТОМИСЛАВ

    GLOBAL CIR, VI STE ZAGOVORNICI NATO-a REKETERSKOG SAVEZA!

    Reply
  1. […] što je Global CIR već duže vremena, uzimajući u obzir sigurnosne i geopolitičke implikacije, ukazivao na […]

  2. […] što je Global CIR već duže vremena, uzimajući u obzir sigurnosne i geopolitičke implikacije, ukazivao na […]

Komentiraj