AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrage protiv Michaela Flynna, nakon što su u javnost dospjeli šokantni dokumenti o tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’!

Ministarstvo pravde u četvrtak je odustalo od slučaja protiv bivšeg Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, u zapanjujućem razvoju događaja nakon što su objavljeni interni memorandumi koji postavljaju ozbiljna pitanja o prirodi istrage koja je dovela do toga da Flynn 2017. prizna FBI-u krivicu za navodne laži o svojim kontaktima.

Najava je stigla u sudskoj prijavi, a Ministarstvo pravde je reklo da prekida slučaj “nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti ovog slučaja, uključujući novootkrivene informacije”. Ministarstvo tvrdi da je zaključio da je FBI-ev intervju sa Flynnom bio „neosnovan i neopravdan od strane FBI-ove kontraobaveštajne istrage protiv gospodina Flynna“ i da je razgovor obavljen bez ikakvog legitimnog istražnog osnova. Savezni sudac koji nadgleda slučaj trebao bi donijeti konačnu odluku o odbacivanju slučaja.

Umirovljeni general-potpukovnik već mjesecima pokušava dokazati svoju nevinost, uz pomoć novog odvjetnika koji je žestoko osporio slučaj i ponašanje tužilaštva. No slučaj se povlačio po sudskom sistemu bez ikakvog dokaza Flynnove krivnje pa se čak nagađalo o tome može li i sam predsjednik Trump produžiti njegovo pomilovanje. Čini se da će potez Ministarstva pravde o odbacivanju slučaja okončati taj postupak.

Ranije u četvrtak, glavni tužitelj tog slučaja, Brandon Van Grack, naglo se povukao iz slučaja, bez objašnjenja, u kratkom obraćanje sudu.

‘Flynn je moj ratnik, Obamini ljudi su ljudski otpad’

Dokumenti koje je prije sedmicu dana otpečatilo Ministarstva pravosuđa otkrili su da su agenti razgovarali o svojim motivima za intervju s Flynnom o navodnom ruskom utjecaju, postavljajući pitanje žele li da ga „natjeraju da laže“, pa da poslije bude otpušten ili procesuiran ili će ga navesti da prizna krivicu. Flynnovi saveznici vodeći se tim otkrićima tvrde da mu je u osnovi postavljena zamka za laž. U tom intervjuu Flynn nije priznao navodne prijestupe i umjesto toga je optužen da je lagao o svojim kontaktima s tadašnjim ruskim ambasadorom – za šta je priznao krivnju.

U posljednjem podnesku Ministarstva pravde navedeno je da se Flynnova lažna izjava odnosi na prijestup koji zahtijeva da izjava “ne bude samo lažna”, već “materijalno neistinita” u odnosu na predmet koji se istražuje. U podnesku se kaže da vlada “nije uvjerena da je razgovor od 24. januara 2017. obavljen sa legitimnom istražnom osnovom i zato ne vjeruje da su izjave gospodina Flynna bile materijalno potkrijepljene čak i da su neistinite”.

Američki odvjetnik koji je pregledavao slučaj Flynn, Jeff Jensen, preporučio je odbacivanje slučaja generalnom tužitelju Williamu Barru prošle sedmice i formalizirao preporuku u dokumentu ove sedmice.

“Kroz svoj pregled predmeta generala Flynna, zaključio sam da bi pravilan i pravedan potez bio da se odbaci ovaj slučaj”, naveo je Jensen u izjavi. “Upoznao sam generalnog tužioca Barra sa svojim nalazima, savjetovao sam ga u vezi ovih zaključaka i on je pristao.”

Predsjednik Tramp reagirao je iz Ovalnog ureda samo nekoliko minuta nakon što je Ministarstvo pravde objavilo vijest, nazvavši Flynna “nevinim čovjekom”.

“Čovjek je nevin. Kod mene je sada zabilježen kao još veći ratnik,” rekao je Tramp u četvrtak, kritikujući zvaničnike Obamine administracije. “Oni su ljudski otpad. To što su uradili je izdaja.”

Kako je istraga proširena duboko u Trampovu kampanju?

U međuvremenu, Ministarstvo pravde je u srijedu objavilo neredukovanu verziju dokumenata bivšeg vršioca dužnosti državnog tužioca Roda Rosensteina iz augusta 2017. uključujući „memorandum o djelovanju“, s posebnim osvrtom na ovlasti specijalnog istražitelja Roberta Muellera tokom njegove istrage. Taj dokument je prvi put otkrio da su Muellerove ovlasti znatno prevazišle ono što je ranije bilo poznato.

Poznato je da je dopis Rosensteina dao ovlaštenje Muelleru da istražuje “bilo kakve veze i/ili koordinaciju između ruske vlade i pojedinaca povezanih sa kampanjom predsjednika Donalda Trampa”, i “bilo koja pitanja koja su nastala ili mogu nastati direktno iz istrage” i ” bilo koja druga pitanja u okviru [opstruiranja zakona o pravdi].”

No, novi je dokument jasno rekao da je Rosenstein odobrio kaznenu istragu duboko uranjanjajući u Trampovu kampanju koja se proširila i izvan istraživanja navodnih ‘ruskih napora za miješanjem’ u američke izbore.

Memorandum je otkrio da je Mueller između ostalog imao pravo istraživati da li je Flynn “počinio bilo kakav prijestup sudjelujući u razgovorima s ruskim vladinim dužnosnicima u periodu Trampove tranzicije”.

To je bila očita referenca na ‘Logan Act’, koji je nejasan statut koji se nikada nije uspješno koristio u kaznenom progonu i namijenjen je sprječavanju pojedinaca da lažno tvrde da predstavljaju vladu Sjedinjenih Država u inozemstvu.

“Ako nas uhvate da igramo igru, Bijela kuća će biti bijesna.”

U međuvremenu, rukom pisane bilješke agenata koji su razgovarali o njegovom intervjuu – a koje je napisao bivši šef kontraobavještajne službe Bill Priestap nakon sastanka s tadašnjim direktorom FBI-a Jamesom Comeyjem i tadašnjim zamjenikom direktora FBI-a Andrewom McCabeom – izazvale su još veći odjek.

Bilješke, objavljene prošle sedmice, pokazale su kako agenti razmatraju različite mogućnosti u toku sudbonosnog razgovora iz januara 2017., uključujući navođenje Flynna “da prizna da je prekršio Loganski zakon” kada je razgovarao s bivšim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom tokom razdoblja predsjedničke tranzicije.

“Koji je naš cilj?”, stoji na jednoj od bilješki. “Da prizna istinu ili da ga natjeramo da laže, pa bismo ga mogli procesuirati ili otpustiti?”

“Ako ga natjeramo da prizna kršenje Loganovog zakona, dajte činjenice Ministarstvu pravde da odluči”, navedeno je u drugoj bilješci. Čini se da se u dopisu mogu mjeriti prednosti i nedostaci istrage tih različitih puteva, upozoravajući: “Ako nas uhvate da igramo igru, Bijela kuća će biti bijesna.”

Osim što je brzo bio uhvaćen u zamku u Muellerovoj istrazi zbog tog intervjua, Flynn je otpušten sa svog istaknutog mjesta savjetnika za nacionalnu sigurnost u februaru 2017. Do ostavke je došlo nakon što su ga optužili da je zavarao potpredsjednika Pencea i druge visoke dužnosnike Bijele kuće u vezi sa svojom komunikacijom s Kisljakom.

Flynnova komunikacija s Kisljakom u decembru 2016. pokupljena je u prisluškivanim razgovorima bez njegovog znanja. Agenti FBI-a u januaru 2017. ispitivali su ga u vezi s razgovorima, a kasnije su koristili njegove odgovore kako bi konstruirali osnovu optužbe za lažnu izjavu i njegovo priznanje krivice.

Flynnove pristalice insistirale su da je nevin, ali je vršen pritisak da prizna krivicu kada je njegovom sinu prijetilo kazneno gonjenje i nakon što je iscrpio svoja financijska sredstva. Objavljivanje rukopisa FBI-a pojačalo je optužbe Flynnovih branitelja da se agenti nisu ponašali ispravno u tom slučaju.

Tužitelj Van Grack, koji je vodio postupak protiv Flynna, imenovan je na čelo nove jedinice FARA-e u Ministarstvu pravosuđa 2019. godine. Van Grack je sada pod budnom kontrolom zbog tvrdnje saveznom sudu da je predao sve relevantne oslobađajuće informacije u vezi s Flynnom – iako je prošle sedmice isplivalo niz “oslobađajućih” dokumenata.

Porodična drama

Slučaj je prouzrokovao ogromne troškove za porodicu umirovljenog generala, budući da je podigao milione dolara kredita, zatim je bio prisiljen prodati kuću, izgubio je posao i javni ugled.

Odvjetnik Sidney Powell rekao je prošle sedmice Fox Newsu da je Flynn platio svojoj prvoj odvjetničkoj tvrtki, Covington & Burling, približno 3,5 miliona dolara. Nejasan je ukupni iznos Flynnovih advokatskih računa, ali izvješća su lani sugerirala da je imao neplaćenih računa više od 4,6 miliona dolara.

Flynn je početkom ove godine povukao izjavu o priznanju krivnje zbog davanja lažnih izjava FBI-u u vezi s komunikacijom s Kisljakom. Tada je njegov pravni tim rekao da je takav potez uradio “zbog lošeg vladanja, osvetoljubivosti i kršenja sporazuma o priznanju krivnje.”

U decembru 2017., i na ivici financijske propasti, Flynn je bio prisiljen prodati svoj dom u Starom gradu Aleksandriji, smješten nedaleko od Washington D.C.-a, s tržišnom cijenom od 895.000 dolara, kako bi platio svoje advokatske račune.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… Objavljeno u: […]

  2. […] “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: […]

  3. […] “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: […]

  4. […] KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… […]

  5. […] “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… Objavljeno […]

  6. […] FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp […]

  7. […] Odbacivanjem ‘aprilskog paketa’ BiH je postala talac rusko-srpske politike! AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrag… KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku […]

Komentiraj