KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!”

Američki predsjednik Donald Tramp u nedjelju je kritikovao bivšeg predsjednika Baraca Obamu povezavši ga istragom koju je FBI vodio protiv člana njegove administracije Michaela Flynna, ali odgovarajući mu i na prethodne kritike koje je Obama uputio Trampovoj administraciji vezane uz odgovor na krizu izazvanu koronavirusom.

OBAMAGATE123

Prošle sedmice tužilac Ministarstva pravosuđa William Barr odbacio je slučaj protiv Michaela Flynna, Trampovog prvog savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je smatran ključnom stavkom iz istrage Roberta Muellera o Trumpovoj kampanji i navodnoj ruskoj pomoći.

Predsjednik Tramp je, zajedno s ostalim republikancima, smatra da je to primjer zavjere koju su proizvele demokrate kako bi ga smijenili s dužnosti.

On je podijelio na Twitteru post od Eli Lake, kolumnistice Bloomberga, koja je rekla da je pregledala transkripte intervjua agenata FBI-a sa Michaelom Flynnom koji su nedavno objavljeni. Lake je napisala:

“Sada je jasno zašto je svaki republikanac u Odboru 2019. godine pozvao na njegovu ostavku. Znao je da svjedoci iza zatvorenih vrata ne podržavaju njegov aluzije i izmišljotine o ‘dosluhu sa Rusima’.”

Sidney Powell, jedan od Flynnovih odvjetnika, rekla je za Fox News da su se agenti FBI-a dali sve od sebe kako bi sakrili istragu i doveli u klopku Flynna. Spomenula je sastanak 5. januara 2017. u Bijeloj kući na kojem su bili predsjednik Obama, tadašnji ravnatelj FBI-ja James Comey, tadašnji direktor nacionalne obavještajne službe James Clapper i bivši direktor CIA-e John Brennan.

Powell je rekla da je “cijela stvar orkestrirana i postavljena u suradnji FBI-a, Clappera, Brennana i to na sastanku u Ovalnom uredu tog dana s predsjednikom Obamom”.

Upitana vjeruje li da je skandal dospio do Obame, Powell je odgovorila: “Apsolutno.” Predsjednik Tramp je kasnije tvitnuo “OBAMAGATE”, što ukazuje da vjeruje da je Obama radio na tome da potkopa njegovo predsjedništvo.

Predsjednik Tramp je rekao da je Flynn nevin i da je targetiran u sklopu akcije za potkopavanje njegove administracije. Rekao je novinarima da nije zano da će Ministarstvo pravde odbaciti svoj slučaj.

“Osjetio sam da će se to dogoditi na osnovu onoga što sam vidio i razumio, kao i svi drugi. Bio je nevin čovjek. Odličan je gospodin. Bio je na meti Obamine administracije s ciljem svrgavanja mene kao predsjednika”, rekao je.

Tramp je nastavio: „Ono što su učinili sramota je i nadam se da će se platiti veliku cijenu. Trebaju platiti veliku cijenu. U historiji naše zemlje nikada nije postojalo nešto slično. Ono što su učinili, što je učinila Obamina administracija, bez presedana je. To se nikada ranije nije dogodilo. Nikad se nije dogodilo. Takva se stvar nikad se nije dogodila”.

Američki predsjednik je prije nekoliko sati na Facebooku objavio zanimljivu fotografiju sa veoma znakovitom porukom: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red”. Očigledno poručujući da će cijelu stvar dovesti do samog kraja.

TRUMP123456

Obama razgovarao sa članovima bivše administracije

Bivši predsjednik Obama u privatnom je razgovoru s bivšim članovima svoje administracije osudio odluku Ministarstva pravosuđa da odbaci optužbe protiv bivšeg Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

“Mediji da su mediji u protekla 24 sata donekle podcijenili vijest o tome da je Ministarstvo pravosuđa odustalo od optužbe protiv Michaela Flynna”, rekao je Obama u audio snimku koji je dobio i objavio Yahoo News prošle sedmice.

“A činjenica da ne postoji takav presedan, da bilo ko može naći nekoga ko je optužen za lažno predstavljanje, da njegov slučaj jednostavno bude ‘pušten’. To je vrsta stvari u kojoj se počnete brinuti da su osnovne – ne samo institucionalne norme – kao i naše osnovno razumijevanje vladavine zakona u opasnosti “, rekao je bivši predsjednik.

“Ako nas uhvate da igramo igru, Bijela kuća će biti bijesna”

Podsjećamo, Ministarstvo pravde u četvrtak je odustalo od slučaja protiv bivšeg Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, u zapanjujućem razvoju događaja nakon što su objavljeni interni memorandumi koji postavljaju ozbiljna pitanja o prirodi istrage koja je dovela do toga da Flynn 2017. prizna FBI-u krivicu za navodne laži o svojim kontaktima.

Bilješke, objavljene prošle sedmice, pokazale su kako agenti razmatraju različite mogućnosti u toku sudbonosnog razgovora iz januara 2017., uključujući navođenje Flynna “da prizna da je prekršio Loganski zakon” kada je razgovarao s bivšim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom tokom razdoblja predsjedničke tranzicije.

To je bila očita referenca na ‘Logan Act’, koji je nejasan statut koji se nikada nije uspješno koristio u kaznenom progonu i namijenjen je sprječavanju pojedinaca da lažno tvrde da predstavljaju vladu Sjedinjenih Država u inozemstvu.

“Koji je naš cilj?”, stoji na jednoj od bilješki. “Da prizna istinu ili da ga natjeramo da laže, pa bismo ga mogli procesuirati ili otpustiti?”

“Ako ga natjeramo da prizna kršenje Loganovog zakona, dajte činjenice Ministarstvu pravde da odluči”, navedeno je u drugoj bilješci. Čini se da se u dopisu mogu mjeriti prednosti i nedostaci istrage tih različitih puteva, upozoravajući: “Ako nas uhvate da igramo igru, Bijela kuća će biti bijesna.”

Osim što je brzo bio uhvaćen u zamku u Muellerovoj istrazi zbog tog intervjua, Flynn je otpušten sa svog istaknutog mjesta savjetnika za nacionalnu sigurnost u februaru 2017. Do ostavke je došlo nakon što su ga optužili da je zavarao potpredsjednika Pencea i druge visoke dužnosnike Bijele kuće u vezi sa svojom komunikacijom s Kisljakom.

Flynnova komunikacija s Kisljakom u decembru 2016. pokupljena je u prisluškivanim razgovorima bez njegovog znanja. Agenti FBI-a u januaru 2017. ispitivali su ga u vezi s razgovorima, a kasnije su koristili njegove odgovore kako bi konstruirali osnovu optužbe za lažnu izjavu i njegovo priznanje krivice.

Flynnove pristalice insistirale su da je nevin, ali je vršen pritisak da prizna krivicu kada je njegovom sinu prijetilo kazneno gonjenje i nakon što je iscrpio svoja financijska sredstva. Objavljivanje rukopisa FBI-a pojačalo je optužbe Flynnovih branitelja da se agenti nisu ponašali ispravno u tom slučaju.

Tužitelj Van Grack, koji je vodio postupak protiv Flynna, imenovan je na čelo nove jedinice FARA-e u Ministarstvu pravosuđa 2019. godine. Van Grack je sada pod budnom kontrolom zbog tvrdnje saveznom sudu da je predao sve relevantne oslobađajuće informacije u vezi s Flynnom – iako je prošle sedmice isplivalo niz “oslobađajućih” dokumenata.

Porodična drama

Slučaj je prouzrokovao ogromne troškove za porodicu umirovljenog generala, budući da je podigao milione dolara kredita, zatim je bio prisiljen prodati kuću, izgubio je posao i javni ugled.

Odvjetnik Sidney Powell rekao je prošle sedmice Fox Newsu da je Flynn platio svojoj prvoj odvjetničkoj tvrtki, Covington & Burling, približno 3,5 miliona dolara. Nejasan je ukupni iznos Flynnovih advokatskih računa, ali izvješća su lani sugerirala da je imao neplaćenih računa više od 4,6 miliona dolara.

Flynn je početkom ove godine povukao izjavu o priznanju krivnje zbog davanja lažnih izjava FBI-u u vezi s komunikacijom s Kisljakom. Tada je njegov pravni tim rekao da je takav potez uradio “zbog lošeg vladanja, osvetoljubivosti i kršenja sporazuma o priznanju krivnje.”

U decembru 2017., i na ivici financijske propasti, Flynn je bio prisiljen prodati svoj dom u Starom gradu Aleksandriji, smješten nedaleko od Washington D.C.-a, s tržišnom cijenom od 895.000 dolara, kako bi platio svoje advokatske račune.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od […]

  2. […] koji su u javnost pustili prisluškivane razgovore Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od […]

  3. […] koji su u javnost pustili prisluškivane razgovore Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od […]

  4. […] koji su u javnost pustili prisluškivane razgovore Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od […]

  5. […] uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od […]

  6. […] uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od […]

  7. […] tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… DA LI JE OBAMA ZLOUPOTRIJEBIO OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE PROTIV IZABRANOG PREDSJEDNIKA?! Grenell će […]

  8. […] obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp po… CLINTONOVA RADILA ZA RUSKI ENERGETSKI LOBI? Tramp: Rusija je željela Hillary kao američkog […]

Komentiraj