Gitara Kurta Cobaina bit će na aukciji u junu: Početna cijena milion dolara

Akustična gitara muzičara Kurta Cobaina, koju je svirao na koncertu iz serije MTV Unplugged samo pet mjeseci prije smrti, bit će ponuđena u junu na aukciji po početnoj cijeni od milion dolara.

Top Moments of Nirvana's Lead Singer, Kurt Cobain | Austin City ...

Aukcijska kuća Julien’s Auctions objavila je da gitara Martin D-18E, koju je Cobain svirao na tom snimanju uživo, ide na prodaju zajedno s pohabanom kutijom u čijem je pretincu i kožna vrećica u kojoj je lider Nirvane navodno držao heroin o kojem je bio ovisan posljednjih godina života.

Nirvana je snimila akustični koncert za potrebe MTV-ja u decembru 1993.

– Gitara ima mjesto u historiji kao instrument koji je svirao jedan od najuticajnijih rock muzičara na jednom od najboljih i najpamtljivijih nastupa uživo, rekao je direktor aukcijske kuće, Darren Julien.

Album “MTV Unplugged in New York” na kojem je najpopularnija izvedba bila Nirvanina obrada Bowiejeve “The Man Who Sold the World” objavljen je nakon Cobainove smrti. Dospio je na prvo mjesto američke top liste i osvojio Grammy.

Svjetski rekord za gitaru na aukciji postavljen je u junu prošle godine kad je crni fender stratocaster Davida Gilmoura (74) iz Pink Floyda prodan za 3,9 miliona dolara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj