BiH USPJEŠNO ODGOVORILA NA PRVU FAZU BORBE PROTIV PANDEMIJE! Džaferović: Moramo pomoći onima koji su izgubili sve, a najveći teret ekonomske krize trebaju podnijeti oni koji imaju najviše!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas za ‘O-kanal’ da nas narednih nekoliko godina očekuje ozbiljna borba s ekonomskim posljedicama pandemije i da je na Vijeću ministara BiH sada da pokažu odgovrnost.

Šefik Džaferović od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH ...

-Moramo učiniti sve da pomognemo onima koji su izgubili sve i najveći teret ekonomske krize trebaju podnijeti oni koji imaju najviše – poručio je Džaferović.

Naveo je da su svi nivoi vlasti u BiH po pitanju pandemije koronavirusa postupili blagovremeno, ali da su građani posebno pokazali visoku svijest, iako nije bilo jednostavno podnositi sve restrikcije.

-Zahvaljujući građanima i svim institucijama možemo reći da je BiH uspješno odgovorila na ovu fazu borbe protiv pandemije – rekao je Džaferović i dodao da su Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova mogli pokazati više angažmana.

Naglasio je da je HDZ očigledno vršio opstrukciju kako bi ostvario neke političke dobitke za koje su vjerovatno i sami svjesni da nisu mogući – kao što je isticanje kantona kao kategorija prema MMF-u i insistiranje na izmjeni Izbornog zakona na način kako to samo HDZ želi.

Džaferović je kazao da vjeruje da će Predsjedništvu BiH iz Vijeća ministara do kraja maja biti dostavljen nacrt budžeta institucija BiH.

Upitan o aferi oko nabavke respiratora u FBiH, Džaferović je rekao da je to predstavljalo veliko razočarenje za njega i da svi koji su na bilo koji način učestvovali u onome što bude ocijenjeno kao nezakonito treba da odgovaraju što prije.

Održana sjednica Predsjedništva BiH, ratifikovano 19 dokumenata

Članovi Predsjedništva BiH danas su održali 12. redovnu sjednicu, na kojoj su ratifikovali 19 sporazuma, ugovora, konvencija i protokola.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Protokol kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u vezi s automatskom obradom ličnih podataka, Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o obavljanju plaćene djelatnosti članova porodice službenika diplomatskog ili konzularnog predstavništva i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o davanju odobrenja za dohodovnu djelatnost članova porodice osoblja službenih misija svake države u drugoj državi.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Sporazuma između Savezne Republike Njemačke i Bosne i Hercegovine u vezi s dodjelom finansijskog doprinosa za projekt Podrška sistemu prihvata i integracije državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji. Odobreno je i zaključivanje Sporazuma o partnerstvu o provedbi prioriteta tehničke pomoći u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. između operativnih struktura dvije države učesnice.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije, Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, Tehničkog sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i ministra unutrašnjih poslova Republike Francuske o saradnji u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima i Memoranduma o razumijevanju i saradnji na redovnom funkcionisanju i održavanju Sistema prognoziranja i upozoravanja na pojavu poplava u slivu rijeke Save.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvještaj delegacije za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan.Predsjedništvo BiH je saglasno da se, umjesto pregovora za zaključivanje Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan, obave pregovori za zaključivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneks 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2019. godini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na Samitu međunarodne organizacije za frankofoniju, koji će se 12. i 13. decembra 2020. godine održati u Tunisu.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Informaciju o namjeri kandidature Bosne i Hercegovine u Upravno vijeće Poštanske unije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Kigali amandmanu Montrealskog protokola Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj