MINISTARSTVO SIGURNOSTI SAD-a UPOZORILO NA KIBERNETIČKE NAPADE: Kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa!

Hakeri povezani s kineskom vladom provaljuju u organizacije koje se bave istraživanjem Covid-19, izjavili su u srijedu američki dužnosnici i pozvali naučnike i zaposlene u javnom zdravstvu na oprez zbog moguće kibernetičke krađe podataka.

hakeri-kina123456

U zajedničkoj izjavi, Savezni istražni ured (FBI) i Ministarstvo domovinske sigurnosti navode da FBI istražuje digitalni upad u američke ustanove koje provode “kibernetički akteri” povezani sa službenom Kinom.

Njih je, kako se navodi u izjavi, FBI nadzirao u “pokušaju da preko mreža i osoblja angažiranih na istraživanju covida-19 identificiraju i na ilegalan način dođu do intelektualnog vlasništva te zdravstvenih podataka vezanih uz cjepiva, liječenje i testiranja”. U izjavi se ne navode detalji o kojim se ustanovama radi kao niti identitet hakera.

Kinesko veleposlanstvo nije odgovorilo na zahtjev da komentira te navode, no Kina uobičajeno odbacuje američke optužbe za kibernetičku špijunažu.

Dan ranije su Wall Street Journal i New York Times objavili da FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

“Nisam sretan s Kinom”

Upitan o tim medijskim izvještajima američki predsjednik Donald Tramp nije ih jučer potvrdio, ali je rekao: “Šta još ima novoga s Kinom? Šta je tu novo? Recite mi! Nisam sretan s Kinom”, dodavši da se to “vrlo pozorno prati”.

Istraživanja i podaci o novom koranavirusu su u zadnje vrijeme postali prioritet tajnih službi i hakera svih boja. Prošli je tjedan Reuters izvijestio o kibernetičkom napadu struktura povezanih s Iranom na američku farmaceutsku tvrtku Gilead Sciences, čiji se protuvirusni lijek remdesivir jedini do sada pokazao da pomaže oboljelima od Covida-19.

Na meti hakera se u martu i aprilu našla se i WHO.

Prošle su sedmice u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Velika Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci “često povezani sa strukturama druge države”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj