PREDSJEDNIK TRAMP ODUŠEVLJEN: Stabilizirale se cijene nafte

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, budući da je moguće dodatno ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača neutraliziralo zabrinutost za potražnju u slučaju drugog vala zaraze koronavirusom.

Cijene nafte stabilizirale se na svim tržištima, globalni ...

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 30,15 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 25,91 dolara.

Američka vlada očekuje da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini pasti za 8,1 milijun barela dnevno, na 92,6 milijuna barela dnevno, Time je povisila dosadašnju procjenu prema kojoj se potražnja trebala smanjiti za 5,2 milijuna barela dnevno.

Washington očekuje i pad domaće proizvodnje za 540 hiljada barela dnevno, u odnosu na do sada procijenjenih 470 tisuća barela dnevno. Globalna bi proizvodnja u 2020. trebala iznositi 11,7 milijuna barela dnevno, a u sljedećoj 10,9 milijuna barela dnevno.

Predsjednik Tramp oduševljen

Predsjednik Donald Tramp obradovan je rastućim cijenama nafte kazavši u utorak kako će to ojačati američke energetske kompanije koje teško podnose mjere zatvaranja ekonomije.

‘Naftni val’ je stvorio nešto najbolje jer Amerikanci mogu uživati u historijski niskim cijenama benzina, dok se energetski sektor oporavlja, predsjednik Tramp je tvitnuo u utorak ujutro.

“Cijene sirove nafte rastu kako Saudijska Arabija smanjuje razinu proizvodnje. Naše velike energetske kompanije, koje zapošljavaju milione ljudi, ponovno počinju izgledati vrlo dobro. U isto vrijeme, cijene benzina po rekordnim najnižim cijenama su poput velikog smanjenja poreza”, dodao je, završavajući poruku riječima “Tranzicija u veličinu“.

(Global CIR)

Komentiraj