UN: Zbog toplih okeana, predstoje natprosječno topli mjeseci

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi i tropskim područjima u maju i junu će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Zbog toplih oceana predstoje natprosječno topli mjeseci / Bljesak ...

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po agenciji Ujedinjenih naroda za vrijeme i klimu, prenosi Hina.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije okeana, takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

Temperature zraka i površine mora su se povećale usljed klimatskih promjena, a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike, poput tropskih ciklona i obrazaca padavina“, rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padavine na prostoru Indijskog okeana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog otočja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj