KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena!

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe Richard Grenell u srijedu je najvišim republikanskim senatorima poslao popis bivših visokih dužnosnika Obamine administracije koji su bili uključeni u napore za diskreditaciju bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna , a spisak uključuje i trenutnog najvjerovatnijeg Trampovog protukandidata na predsjedničkim izborima u novembru Joea Bidena.

fdfdfdf

Skidanje oznake tajnosti sa navadenih dokumenata praćeno je Twitter olujom predsjednika Donalda Trampa i njegovih pristalica u kojoj se jasno mogu vidjeti optužbe na račun bivšeg predsjednika Baracka Obame i njegovih najviših zvaničnika da su ‘ilegalno targetirali Trampovu kampanju i nadolazeću Trampovu administraciju’. Posljednjih dana predsjednik Tramp je osmislio pojam “Obamagate” kako bi optužio svog prethodnika da ga je pokušao svrgnuti te da je targetirao njegove najbolje saradnike, iako nije bilo dokaza koji bi upućivali na njihova bilo kakva konkretna nedjela.

Grenell je poslao popis, koji uključuje bivše dužnosnike koji su podnijeli zahtjev za oslobađanje podataka preko kojih je otkriven identitet Michaela Flynna, senatoru Ronu Johnsonu (R-Wis.) i Chucku Grassleyju (R-Iowa) dan nakon što su zastupnici pisali Grenellu i Flynnovom odvjetniku pozivajući ih da objave informacije o naporima dužnosnika Obamine administracije da “otkriju identitete” američkih građana koji su bili pod nadzorom vlade.

Popis koji je pribavio POLITICO uključuje i visoke dužnosnike poput bivšeg direktora nacionalne obavještajne službe Jamesa Clapera, bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, bivšeg direktora CIA-e Johna Brenana i tadašnjeg šefa Obaminog ureda Denisa McDonougha. Na popisu je ukupno trideset devet osoba, od službenika Bijele kuće do diplomata i službenika Ministarstva financija. Grenell je tajni popis deklasificirao prošle sedmice.

Na razgovor će biti pozvan i Biden

U popratnom dokumentu Grenellu, koji je potpisao ravnatelj Agencije za nacionalnu sigurnost Paul Nakasone, primjećuje se da je svaka osoba bila “ovlašteni primatelj” informacija i da je uklanjanje zaštite identiteta odobreno uobičajenim protokolom agencije.

Sve je bilo pravdano ‘dubokom zabrinutošću’ zbog kontakata članova Trampove kampanje i njegovog tranzicionog tima sa ruskim ambasadorom. Kasnije će se ispostaviti da u tim kontaktima nije bilo ničega nezakonitog ili štetnog po američke interese, ali to neće spriječiti Obaminu administraciju da u saradnji sa obavještajnim službama iskonstruira lažnu aferu o navodnom ‘Trampovom dosluhu sa Rusima’.

Republikanske senatore Johnsona i Grassleya, koji predvode i istragu usmjerenu prema Bidenovom sinu Hunteru, demokrate optužuju da koriste Gornji dom Kongresa kako bi povećali Trampove političke izglede. Međutim, Johnson i Grassley kažu da su njihovi napori usmjereni na traženje odgovornosti za prijestupe koji su počinjeni prilikom iniciranja tzv. ‘ruske istrage’.

“Navedeni službenici trebali bi potvrditi jesu li pregledali ove informacije, zašto su ih tražili i što su učinili s njima i odgovoriti na mnoga druga pitanja koja su postavljena zahvaljujući nedavnim otkrićima”, naveli su senatori u izjavi. “To objavljujemo zato što američki narod ima pravo znati što se dogodilo.”

Johnson je rekao da će njegov odbor početi tražiti razgovore s nekim od bivših službenika na popisu, uključujući i samog Bidena.

“Ovo je očito bila kampanja za sabotažu ove administracije – nevjerovatno je što su ovi dužnosnici iz Obamine administracije učinili nadolazećoj administraciji”, rekao je Johnson. “Postoji toliko mnogo pitanja na koja je potrebno odgovoriti.”

Clapper nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. McDonough je odbio komentirati razvoj događaja za medije.

Popis imena koji je dostavio Grenell republikanskim senatorima otkriva da je tadadašnja Veleposlanica UN-a pri Ujedinjenim narodima Samantha Power sedam puta od 30. novembra 2016. do 11. januara 2017. podnijela zahtjev za uklanjanje oznake tajnosti sa prisluškivanih razgovora zvaničnika Trampove kampanje i tranzicione administracije. Popis je otkrio otkrio da je direktor Nacionalne sigurnosne agencije James Clapper podnio tri takva zahtjeva od 2. decembra 2016. do 7. januara 2017 te da je tadašnji šef CIA-e John Brennan podnio dva takva zahtjeva, jedan 14. decembra i jedan 15. decembra 2016. Direktor FBI-a James Comey je također podnio zahtjev 15. decembra 2016. , a šef Obaminog ureda Denis McDonough je 5. siječnja 2017. uputio svoj zahtjev zahtjev. Konačno 12. januara 2017. zahtjev sličnog sadržaja podnio je i tadašnji potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Sastanak u Ovalnom uredu i Obamine smjernice

McDonough je zatražio informacije isti dan kada se održao i sporni sastanak u Ovalnom uredu na kojem je raspravljano o praćenje razvoja ‘slučaja Flynn’. Na sastanku su bili Obama, Biden, Clapper, Brennan, Comey, tadašnja savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice i tadašnja zamjenica glavnog tužitelja Sally Yates.

Na tom susretu Sally Yates je prvi put čula za Flynnove razgovore s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, navodi se u bilješkama iz njezinog razgovora sa specijalnim odvjetnikom koji je objavljen prošle sedmice. Yates je u svom intervjuu naznačila da je Obama znao za Flynnove presretnute telefonske razgovore s Kisljakom još u decembru 2016. godine, tokom razdoblja predsjedničke tranzicije.

Nakon brifinga, Obama je zamolio Yatesovu i Comeya da “ostanu”, te je rekao da je “saznao za informacije o Flynnu” i razgovoru s ruskim veleposlanikom o sankcijama. Obama je “precizirao da ne želi nikakve dodatne informacije o tom pitanju, ali traži informaciju treba li Bijela kuća Flynna tretirati drugačije, s obzirom na te informacije.”

Taj se sastanak Ovalnog ureda poklapa s e-porukom koju je Rice – 20. januara 2017., dana kad je predsjednik Tramp položio zakletvu – poslala sebi dokumentujući Obamine smjernice, očito sa istog sastanka, o tome kako policijska tijela trebaju istražiti rusko uplitanje u predsjedničku utrku 2016. godine.

Predsjednik Obama započeo je razgovor naglašavajući svoju stalnu posvećenost osiguravanju da obavještajne i policijske zajednice upravljaju svim aspektima ovog pitanja“, napisala je Rice u e-mailu. „Predsjednik je naglasio da ne traži, inicira ili zahtjeva bilo šta iz perspektive provedbe zakona. Ponovio je da naš tim za provođenje zakona treba postupiti po Ustavu. ” Rice je napisala da je Obama rekao, “da želi biti siguran da, dok radimo s dolazećim Trampovim timom, možemo utvrditi postoji li neki razlog da ne možemo u potpunosti s njima dijeliti informacije s obzirom na Rusiju.

U međuvremenu, otkrivanje dokumenata dolazi samo dan nakon što je Biden prvotno rekao ABC Newsu u emisiji “Dobro jutro Amerika” da ne zna “ništa o tim potezima na istraživanju Michaela Flynna”, a temu je nazvao “preusmjeravanjem” priče sa pandemije koronavirusa, piše Fox News.

Bidenu je ponovo postavljeno slično pitanje pa je morao odgovoriti: „Mislio sam da me pitate imam li išta sa Flynnovim sudskim progonom. Žao mi je… Bio sam svjestan da su … oni tražili istragu, ali to je sve što znam o tome.”

Ubrzo nakon objavljivanja dokumenata, menadžer Trampove kampanje Brad Parscale osvrnuo se na Bidenovu tvrdnju iznesenu tokom njegova intervjua u emisiji “Dobro jutro Amerika”.

„Tvrdnja Joea Bidena da nije ništa znao o pritiscima na generala Michaela Flynna, još je nevjerovatnija. Biden je naveden među dužnosnicima Obamine administracije koji su zatražili uklanjanje zaštite identiteta Flynna”, rekao je Parscale u izjavi. “Već smo znali da je Biden bio informiran o slučaju Flynn prije nego što je predsjednik Tramp preuzeo dužnost, a sada znamo da je želio da Flynnov identitet bude ‘demaskiran'”

Dodao je da “Amerikanci imaju pravo znati dubinu Bidenove umiješanosti u progon generala Flynna” u svrhu širenja zavjere o navodnom dosluhu Trampovog tima sa Rusijom.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… DA LI JE OBAMA ZLOUPOTRIJEBIO OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE PROTIV IZABRANOG PREDSJEDNIKA?! Grenell će objaviti imena članova Obamine administracije, koji su u javnost pustili prisluškivane razgovore Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrage protiv Michaela Flynna, nakon što su u javnost dospjeli šokantni dokumenti o tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! Objavljeno u: […]

  2. […] originalni FBI-ev izvještaj “302” o slučaju Flynn, dokument misteriozno nestao! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… DA LI JE OBAMA ZLOUPOTRIJEBIO OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE PROTIV IZABRANOG PREDSJEDNIKA?! Grenell će […]

  3. […] KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… […]

  4. […] obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… Objavljeno […]

  5. […] koji su u javnost pustili prisluškivane razgovore Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina […]

  6. […] jeste da Evanin prešućuje krah koji je doživjela navodna istraga o Trampovom dosluhu sa Rusima, rezultirajući saznanjima da se radilo o namještaljki američkog obavještajnog sektora koje je na … Situacija je postala gora kada se saznalo da je kampanja Hillary Clinton koristila izvore ruskih […]

  7. […] FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… TRAGOM PODATAKA AMERIČKE KONTRAOBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: Zašto Rusija, Kina i Iran nikako ne žele […]

  8. […] FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku taj… KAKO JE KONSTRUISANA LAŽNA AFERA O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA?! Bivši advokat FBI-a […]

Komentiraj