Misa za blajburške žrtve i SABNOR-ov mimohod: Zabranjen saobraćaj i kretanje pješaka u blizini Katedrale

Misa za ‘žrtve blajburške tragedije’, uprkos brojnim negodovanjima, bit će održana danas u Sarajevu, ali uz restrikcije koje nalaže epidemiološka, ali i sigurnosna situacija.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će u danas od 9 sati do završetka mise u Katedrali Presvetog srca Isusova u ulici Fra Grge Martića obustaviti saobraćaj za motorna vozila i kretanje pješaka.

Iz Uprave policije apeluju na građane da poštuju instrukcije policijskih službenika na terenu te da se suzdrže od kretanja u tom vremenskom periodu na tom lokalitetu.

Također, apeluje se da se ne parkiraju i ne ostavljaju vozila u tom periodu u ulicama i mjestima u blizini Katedrale, kako se ne bi došlo u situaciju uklanjaja vozila, saopćeno je iz MUP-a KS-a.

Kako je saopćeno iz Vrhbosanske nadbiskupije, misi će prisustvovati 20 osoba i svećenici uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera. Odluku o održavanju mise u Sarajevu su donijeli hrvatska Biskupska konferencija, Počasni blajburški vod i Hrvatski sabor.

SABNOR BiH najavio je održavanje komemorativnog mimohoda danas u 12 sati na Marijin-Dvoru. U vezi s tim, iz MUP-a skreću pažnju na obavezu pridržavanja važećih naredbi, te pozivaju građane da se suzdrže od iskazivanja bilo kakvih protivpravnih ponašanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj