ŠIROM EUROPE ODRŽANI PROTESTI: Varšavska policija opravdava uhićenje 380 prosvjednika

Varšavska je policija uhitila 380 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja te zbog agresivnog odnošenja spram policije. Kažu kako je takozvani “poslovni prosvjed“ protiv nametnutih restrikcija poslovanja bio ilegalan.

Varšavska policija u nedjelju je na televiziji opravdavala svoje postupanje u subotu kada su uhitili 380 osoba na prosvjedu protiv mjera poljske vlade protiv širenja zaraze novim koronavirusom.

Poljski poduzetnici su u subotu, usprkos zabrani okupljanja, organizirali prosvjed kojim su pozvali vladu da brže ukine restrikcije, a prosvjednici i policija sada se međusobno optužuju za agresivno ponašanje i širenje laži o prosvjedu..

Nekoliko drugih skupina koje se protive vladi i njenim mjerama pridružilo se subotnjem prosvjedu, a stotine, većinom mladih, prosvjednika mahale su zastavama i tražile „slobodnu Poljsku“.

Varšavska je policija uhitila 380 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja te zbog agresivnog odnošenja spram policije, kazao je glasnogovornik policije za televiziju TVN24 i napomenuo da je takozvani “poslovni prosvjed“ protiv nametnutih restrikcija poslovanja bio je ilegalan.

Prosvjednici tvrde da je policija odgovorila pretjeranom upotrebom sile te da je korištenje suzavca bilo nepotrebno.

Novinar televizije TVN24 koji je izvještavao s događaja kazao je da bi se situacija najbolje mogla opisati kao “kaotična”.

Senator Jacek Bury iz najjače opozicijske stranke Građanska platforma objavio je na Twitteru da je nasilno priveden.

Policija je na Twitteru odgovorila da je zastupnik sam ušao u policijski auto, u kojemu su bili drugi prosvjednici, te da ga je odbio napustiti.

Protesti širom Europe – građani traže potpuno ukidanje mjera

Mnoge zemlje, poslije stroge izolacije zbog pandemije, spremaju se za otvaranje i popuštanje, ali uz zadržavanje mjera socijalne distance. Ali, širom Europe građani traže potpuno ukidanje mjera i optužuju vlade da su loše reagovale na krizu i da su mjere protiv virusa bile zapravo mere protiv ljudskih prava i demokratije.

Drugi vikend zaredom hiljade ljudi okupile su se na protestima u nekoliko gradova Njemačke uglavnom protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije, ali proteste su održali i protivnici vakcinacije, ekstremni ljevičari, i ultradesničari.

“Samo pozvam Vladu da prestane da govori laži o navodnim činjenicama i da se maske za lice odmah ukinu, kako bismo ponovo mogli živeti u demokratiji”, kaže Luka Konjević.

“Danas demonstriramo kako bismo pokazali da u srcu Berlina nema mesta mržnji, antisemitizmu i faktičkoj perverziji”, kaže anonimni stanovnik Berlina.

Belgijski ljekari iz bolnice “Sveti Petar”, okrenuli su leđa premijerki Sofi Vilems, kad je došla da im pruži podršku. Vlastima zamjeraju: smanjenje bužeta za zdravstvo, male plate, nedostatak medicinskog osoblja…

U Švajcarskoj građani traže da se mjere koje guše normalan život odmah ukinu.

“Želim da živim nezavisno. Želim slobodu za moju djecu. Ne želim ovakav život u kome moja deca idu ulicom sa maskom”, kaže Nađa Seklak.

U Hyde parku u Londonu održan je protest protiv karantina. Policija je uhapsila 19 demonstranata, između ostalih i brata bivšeg vođe Laburista Jeremyja Corbyna. 

Poslije više od dva mjeseca karantina bune se i Španci. Prvog dana kada je umrlo manje od 100 osoba, demonstranti su tražili da se sve mjere što prije ukinu.

“Prema mom mišljenju mjere treba da ostanu u Madridu. Mnogi se pridržavaju pravila, ali neki ih potpuno ignorišu. Zato mjere treba da ostanu obavezne”, smatra David.

U SAD-u u samo dvije države nije najavljeno popuštanje mjera. Zato su se građani Pensilvanije okupili u protestu protiv demokratskog guvernera, koji ih poziva da ostanu kod kuće. Jedna od parola na ovom skupu bila je i da komunizam ubija brže od korone.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj