SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA! Pompeo: Mogli bismo promijeniti stav o statusu Hong Konga!

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da mu je privuklo pažnju kako je kineska vlada prijetila da će se miješati u rad američkih novinara u Hong Kongu, saopštio je State Department.

Ti novinari su predstavnici slobodnih medija, a ne propagandni kadrovi, i njihovo vrijedno izvještavanje informiše kineske državljane i svijet“, naveo je Pompeo, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, svaka odluka koja se nameće autonomiji Hong Konga i slobodama zagarantovanim zajedničkom kinesko-britanskom deklaracijom, mogla bi da utiče na američki stav o principu “jedna zemlja, dva sistema” i statusu teritorije.

Velika Britanija je 1997. predala Hong Kong Kini, pristajući na ideju formule “jedna država, dva sistema” koja omogućava određeni stepen ekonomske autonomije za Hong Kong

No, Hong Kong od sredine prošle godine potresaju snažne demonstracije zbog zakona koji bi trebao osigurati izručenje optuženih iz Hong Konga u kontinentalni dio Kine. Iako je zakon povučen, demonstracije su nastavljene, a stotine hiljada građana traže viši stepen autonomije za Hong Kong.

Demonstranti su se okupili u tržnom centru u Hong Kongu i krajem aprila ponovili zahtjeve vladi, uprkos mjerama društvenog distanciranja kojima se zabranjuje okupljanje više od četiri osobe u javnosti.

Nesuglasice zbog medija

Nesuglasice između SAD-a i Kine zbog medija počele su ranije. U februaru je Kina oduzela akreditacije novinarima američkog Wall Street Journala i naredila im da odu zbog naslova koji je uredništvo tog njujorškog lista dalo jednoj kolumni koju kineska vlada smatra uvredljivom.

U naslovu tog teksta o epidemiji virusa Kina je nazvana “pravim bolesnikom Azije”.

Oduzimanje akreditacije uslijedilo je dan nakon što je vlada američkog predsjednika Donalda Trampa nazvala ispostave pet kineskih državnih medija u SAD-u “stranim misijama”, zahtijevajući od njih da tamo registriraju zaposlene i imovinu. Kina je tu odluku ocijenila kao pogrešnu i najavila da će na to odgovoriti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj