Simbol povratka u normalu: Bazilika Svetog Petra u Rimu otvorena nakon više od dva mjeseca

Bazilika Svetog Petra u Rimu od danas je ponovo otvorena za javnost, što predstavlja simbol povratka u neku vrstu normalnosti u Italiji, gdje ublažavanje mjera ulazi u drugu fazu, nastavkom održavanja misa i otvaranjem prodavnica, kafića i restorana.

Bazilika Svetog Petra u Rimu otvorena posle više od dva meseca ...

U prisustvu velikog broja policajaca sa maskama, šačica vjernika stajala je u redu uz držanje razmaka od dva metra da bi ušla u baziliku, srce Vatikana, nakon mjerenja temperature i dezinfikovanja ruku, javlja agencija Frans pres.

Italija je uvela mjere izolacije prije dva mjeseca u borbi protiv pandemija koronavirusa koja je odnijela oko 32.000 života, a od 4. maja počelo je ublažavanje mjera.

Mise se ponovo drže u crkvama u Rimu kao i u ostatku zemlje, uz pridržavanje mjera držanja razmaka među vjernicima.

Rimokatolički poglavar papa Franjo je u juče izrazio zadovoljstvo zbog “ovog znaka nade”, ali je i podsjetio da se treba pridržavati zdravstvenih preporuka.

Za sada nije planirana nijedna javna misa u Bazilici Svetog Petra koja je od 10. marta bila zatvorena.

Naredna faza popuštanja mjera planirana je za 25. maj kada se otvaraju teretane, bazeni i sportski centri. Italija će 3. juna otvoriti granice za posjetioce iz Šengen zone, a Italijani će takođe moći da putuju unutar zemlje, bez ikakvih ograničenja. Pozorišta i bioskopi se otvaraju 15. juna.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj