KOALICIONI PARTNERI OSTAJU S NJIM! Macronova stranka izgubila apsolutnu većinu u francuskom parlamentu, sedam zastupnika osnovalo novu političku organizaciju!

Nekoliko članova vladajuće stranke Emmanuela Macrona prelazi u novu zastupničku skupinu u donjem domu francuskog parlamenta čime predsjednik ostaje bez apsolutne većine.

Makronov pokret imaće apsolutnu većinu u parlamentu

Sedmero zastupnika napušta Macronovu stranku Republika u pokretu (LREM) i pridružuje se novoj političkoj skupini Ekologija, demokracija, solidarnost (EDS) koja bi u svojim redovima zasad trebala imati 17 zastupnika. 

Nova grupa u dokumentu navodi da joj je ambicija “društvena i ekološka promjena” društva.

Odgovor na hitnu ekološku situaciju, modernizacija demokracije, smanjenje društvene i teritorijalne nejednakosti su među prioritetima grupe“, navodi se u tekstu i dodaje da “više nije ništa isto poslije epidemije koronavirusa”.

Zastupnici su rekli i da se zalažu za čvrst zdravstveni sustav i jednakost spolova, što su pokazali na osobnom primjeru jer skupinu čini 65 posto žena.

Tako LREM ostaje na 288 zastupnika, jednom manje nego što je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu i puno manje od prvotnih 314 ruku koje je Macron imao 2017.

Macronova stranka, osnovana nakon što je bivši investicijski bankar pobijedio na predsjedničkim izborima u junu 2017., u raskolu je posljednjih mjeseci, a zastupnici je napuštaju jer su frustrirani njegovim odlukama i politikom u korist biznisa. 

Macron i dalje može računati na podršku manjeg saveznika u parlamentu, na centristički MoDem. No MoDem bi sada mogao imati više utjecaja na kreiranje politike u posljednje dvije godine Macronova mandata.

Richard Ferrand, bliski Macronov saveznik i predsjednik Nacionalne skupštine, priznao je da je LREM ostao bez apsolutne većine, ali je rekao da vlada može računati na 342 ruke uz podršku MoDema. 

Nova parlamentarna skupina nema formalnu strukturu stranke. No vrlo je vjerojatno da će svaki zastupnik iz Macronove stranke biti i izbačen iz nje ako se pridruži novoj skupini. 

Na čelu nove skupine su Paula Forteza i Matthieu Orphelin, blizak bivšem ministru za okoliš Nicolasu Hulotu koji je napustio Macronovu vladu bijesan zbog njegovih nedovoljno zelenih politika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj