NAKON ŠTO JE BERLIN ODBIO ZAHTJEV RUSKE KOMPANIJE! Lavrov se pravi fin: Nećemo pritiskati Njemačku u vezi sa ‘Sjevernim tokom II’

Rusija neće pritiskati Njemačku po pitanju gasovoda Sjeverni tok 2, kao što to radi SAD, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je to rekao nakon sastanka Vijeća država Baltičkog mora, komentarišući odluku Federalne mrežne agencije Nemačke (BNA) da odbije zahtjev operatora gasovoda “Sjeverni tok 2”, da ovaj gasovod oslobodi pravilnika ažurirane Gasne direktive Evropske unije, prenosi TASS.

Lavrov je naveo da će u toku dana razgovarati sa njemačkim ministarom spoljnih poslova Hajkom Masom, ali da neće razgovarati o gasovodu.

– Svakako neću forsirati njemačku vladu da donosi ovakvu ili onakvu odluku, kao što pokušavaju da urade naši američki partneri. Posebno Majk Pompeo tokom razgovora sa Hajkom Masom, o čemu je Stejt department tako ponosno obavijestio javnost – rekao je Lavrov.

Predsjednik Tramp uveo sankcije kompanijama angažovanim na projektu

Sankcije usmjerene prema kompanijama angažovanim na projektu ‘Sjeverni tok 2’ odobrene su 21. decembra 2019. godine, kada je na ceremoniji u vazdušnoj bazi Andrews blizu Washingtona, američki predsjednik Donald Tramp potpisao najveći budžet nacionalne odbrane do sada, koji uključuje i kaznene mjere protiv izgradnje gasovoda.

Američki predsjednik je u više navrata govorio kako bi gasovod od 1.225 kilometara (760 milja), u vlasništvu ruskog Gazproma, mogao pretvoriti Njemačku i Evropu u “ruskog taoca”.

U suštini, Trampova administracija strahuje da će gasovod samo povećati udio Rusije u opskrbi Evrope energentima i tako smanjiti američki udio na unosnom evropskom tržištu, kojeg Washington želi opskrbljivati ukapljenim gasom proizvedenim iz škriljaca.

Nije tajna da Evropa ovisi o ruskome gasu, kojim podmiruje 35 posto potrošnje. Ta ovisnost posebno je bila vidljiva za vrijeme dva rusko-ukrajinska plinska sukoba, 2006. i 2009. godine.

Nakon Trampovih sankcija, odmah sutradan su prestali radovi na postavljanju cijevi u Baltičkom moru jer je švicarsko-nizozemska kompanija Allseas bila prisiljena povući svoje brodove sa gradilišta. Projekat još uvijek nije završen, iako su postavljene dvije trećine cijevi.

Posebnu zahvalnost zbog dobro obavljenog posla u vezi s blokiranjem gradnje Sjevernog toka 2, američki predsjednik je iskazao aktuelnom ambasadoru te zemlje u Berlinu, Richhardu Grenellu, kojeg je nagradio pozicijom v.d. direktora američkih obavještajnih službi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj