POLICIJA KORISTILA SUZAVAC I VODENE TOPOVE: Nasilni prosvjedi u Čileu zbog nedostatka hrane u vrijeme epidemije

Stanovnici siromašnog predgrađa Santiaga, El Bosquea, sukobili su se u ponedjeljak s policijom prosvjedujući zbog nedostatka hrane u vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa.

Prosvjednici su uzvikivali parole protiv vlade za koju smatraju da ih je ostavila na cjedilu.

“Nije stvar u karanteni, ljudi u ovom trenutku trebaju pomoć, hranu”, rekla je stanovnica Veronica Abarca.

Prosvjednici su bacali kamenje, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima te privela nekoliko demonstranata.

U petak proglašena karantena

Vlada premijera Sebastiana Piñere u petak je proglasila karantenu za sve stanovnike glavnog grada u kojem je koncentrirano 80 posto zaraženih koronavirusom.

Međutim, u zemlji je već mjesecima usporena ekonomska aktivnost, među ostalim trgovinama, građevinama i različitim uslužnim sektorima.

Općina El Bosque objavila je priopćenje u kojem govori o pogoršanju kvalitete života građana i izostanku brige središnje vlasti za najsiromašnije.

“Danas prosvjeduju stanovnice i stanovnici koji više od mjesec dana nisu mogli raditi, a nisu vidjeli ni konkretne mjere države” , napisao je gradonačelnik Sadi Melo.

Već i prije krize s koronavirusom Čile, u kojem živi oko 18 milijuna stanovnika, suočio se s mjesecima socijalnih nemira i nasilja koji su započeli u listopadu nakon podizanja cijene karte za podzemnu željeznicu u Santiagu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj