UPUTIO PISMO ČELNIKU SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Predsjednik Tramp zaprijetio WHO-u trajnim prekidom financiranja i razmatranjem članstva SAD-a u toj organizaciji!

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je u ponedjeljak da će trajno zaustaviti financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne učini li ona tokom 30 dana određena poboljšanja te da će razmotriti daljnje članstvo Sjedinjenih Država u tom tijelu. 

Američki predsjednik Trump zaprijetio WHO-u trajnim prekidom ...

Tramp je u aprilu privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u optužujući organizaciju da promiče kineske “dezinformacije” kada je u pitanju izbijanje zaraze koronavirusom. Dužnosnici WHO-a su zanijekali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

Ne učini li WHO u idućih 30 dana značajna temeljita poboljšanja učinit ću svoj privremeni prekid američkog financiranja trajnim i razmotriti naše članstvo”, kazao je Tramp u pismu čelniku Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu objavljenom na Twitteru.

Ranije tijekom dana Tramp je izjavio da je WHO “napravila veoma žalostan posao” u upravljanju koronakrizom te da će odluku o daljnjem američkom postupanju donijeti vrlo skoro.

U pismu američki predsjednik kaže da je jedini put prema naprijed kojim ovo tijelo može krenuti da pokaže potpunu neovisnost prema Kini, navevši da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama s čelnikom WHO-a.

U ponedjeljak je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da će neovisno razmatranje globalnog odgovora na koronavirus  započeti čim prije bude moguće te da je dobila potporu i zalog velike financijske uplate od Kine, koja se nalazi pod posebnom lupom kao izvorište pandemije.

Nešto ranije tokom dana američki predsjednik optužio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da je “kineska marioneta”, ponovivši svoje kritike na račun WHO-a vezano uz upravljanje koronakrizom. 

“Nisam zadovoljan Svjetskom zdravstvenom organizacijom”, kazao je Tramp dodavši: “Ona je kineska marioneta.”

Washington je do sada uplaćivao najveći financijski doprinos Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sa sjedištem u Ženevi. No nekoliko posljednjih sedmica predsjednik Tramp ponavlja optužbe na račun WHO-a tvrdeći da se ona svrstala uz Kinu, prikrivajući ozbiljnost situacije s koronavirusom kad se on pojavio u decembru.

(Global CIR/Agencije) 

Objavljeno u:

Komentiraj