Čelnik francuskih javnih zdravstvenih službi: ‘Virus je još ovdje i smrtonosan je’

 Ako pozovete goste u svoj dom, nosite maske, prozračite kasnije kuću i dezinficirajte kontaktne površine, poput kvaka, kazao je u ponedjeljak čelnik francuskih javnih zdravstvenih službi Jerome Salomon.

Obrativši se javnosti prvi put od ukidanja karantene 11. svibnja Jerome Salomon je upozorio Francuze da poštuju socijalnu distancu za vrijeme druženja s prijateljima i obitelji.

“Virus je još ovdje i smrtonosan je”, kazao je.

Deveti dan od ukidanja karantene, koja je trajala 55 dana, broj dnevno zaraženih koronavirusom u Francuskoj se nije značajno povećavao.

U utorak je koronavirus potvrđen kod 524 osobe, a ukupno kod 143.427, odnosno zabilježen je porast od 0,4 posto, što je nešto više od prosječnih 0,3 posto po danu od ukidanja karantene.

Ipak, to je značajno manje od 0,8 posto, koliko je iznosio dnevni porast u posljednja dva tjedna karantene.

U prva dva tjedna karantene, koja je uvedena 17. ožujka, broj zaraženih povećavao se za 15 do 20 posto dnevno, a najviše novozaraženih zabilježeno je 31. ožujka – 7578.

Italija, koja je ukinula karantenu tjedan dana prije Francuske, još nije zabilježila značajniji porast zaraženih te se čak u drugom tjednu popuštanja mjera broj zaraženih povećavao za 0,4 posto dnevno, a u prvom tjednu od ukidanja mjera za 0,6 posto.

U Španjolskoj se također smanjila brzina širenja zaraze od ukidanja karantene prije dva tjedna.

Samo 0,1 posto iznosio je dnevni porast broja zaraženih u Španjolskoj u utorak.

Pritisak pandemije na francuski zdravstveni sustav također se smanjuje te se broj hospitaliziranih smanjio za 547 na 18.468, dok se na intenzivnoj njezi nalaze 1894 pacijenta, 104 manje nego prethodnog dana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj