Izetbegović o raspodjeli sredstava MMF-a: Neki bi željeli kantone pozicionirati kao novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH!

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da se sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebaju dijeliti po Ustavu BiH i prema zakonima.

bakir-izetbegovi-123

Izetbegović je nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da ne može Vijeće ministara BiH naređivati Federaciji BiH način na koji će raspodjeliti sredstva.

Ta stvar je definirana od strane federalnog Parlamenta i sve što je potrebno je jednostavno proslijediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko Distriktu, a Federacija će podijeliti sredstva onako kako je već odlučeno. Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o održavanju Lokalnih izbora, rekao da nije problem prolongirati izbore na period od mjesec, te da se nada da će Vijeće ministara BiH izdvojiti sva sredstva za održavanje Lokalnih izbora, a ne samo dio.

Ne znam šta više čekaju. Imali su vremena, mogli su to do sada završiti. Treba osigurati sva sredstva. Očekujem da se konačno donese Budžet i da se izdvoje sredstva – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o saradnji SDA sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, kazao je da je danas razgovarao sa predsjednikom te stranke Draganom Čovićem i da u BiH nikada ne treba praviti koaliciju dvojice protiv trećeg.

Mislim da trebamo uvijek uključivati četvrti element koji je vrlo jak u BiH, a to su građanske stranke i da SDA u pojedinim segmentima ima saradnju s njima. Gdje god se brani Ustav BiH, mi sarađujemo sa bilo kojim, ali najradije bih da radimo sa svim, da sve četiri komponente guraju reforme, integracije – rekao je Izetbegović.

Na upit o današnjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ponovio je da je i on danas održao sastanak sa Čovićem koji je trajao duže od sat, te da je iskreno razgovarano o svemu.

Razgovarali smo da se ova stvar sa MMF-om riješi, da prestanu kočiti i da gospodin Čavara konačno iz ladice izvadi imenovanja u Ustavnom sudu FBiH. Da ne rade dvojica protiv trećeg, nego da sve trojica razgovaraju. Danas imamo prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH koji nije usaglašen sa SDA. U isto vrijeme gospodin Čović prigovara što nema prave koalicije, prave saradnje između SDA i HDZ-a, a onda neke stvari radi sa SNSD-om. Dakle, ništa novo, ali nažalost ne uspijevamo da se izvučemo iz tog začaranog kruga – poručio je predsjednik SDA.

Istaknuo je da su se približili stavovi po pitanju održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, te da postoji problem u jednom detalju, a to je pozicija dogradonačelnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj