KINA OŠTRO REAGIRALA NA IZJAVE TAJVANSKE PREDSJEDNICE: ‘Peking nikada neće dopustiti nikakve separatističke aktivnosti’

Kina je u srijedu priopćila da “nikada neće dopustiti” odcjepljenje Tajvana i tim riječima uzvratila na izjavu ponovo izabrane predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen da njezina zemlja nikada neće prihvatiti formulu “jedna zemlja, dva sisitema”.

Prihvaćanje modela “jedna zemlja, dva sistema” unazadilo bi Tajvan i potkopalo status quo oko tajvanskog tjesnaca, kazala je po drugi put izabrana tajvanska predsjednica prilikom skromne inauguracije obavljene u uvjetima koronakrize. Ona je ponovno istaknula opredijeljenost Tajvana za neovisnošću te želju da uđe u međunarodne organizacije.

Obrana teritorijalnog integriteta

“Imamo nepokolebljivu odlučnost i potpuno povjerenje u sve naše kapacitete da obranimo nacionalnu suverenost i teritorijalni integritet”, kazao je s tim u vezi glasnogovornik kineskog Ureda za tajvanske poslove Ma Xiaoguang, poručivši da Peking “nikada neće dopustiti nikakve separatističke aktivnosti”.

Na ceremoniji svečane prisege prilikom preuzimanja svog drugog mandata, predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen je kazala da se Peking mora pomiriti s činjenicom mirnog suživota s Tajvanom te da ta otočna zemlja nikada neće prihvatiti vladavinu komunističkih vlasti.

Drugi mandat na čelu nepriznate države

Tsai je u siječnju po drugi puta trijumfalno izabrana za šeficu države, a njezina centristička Demokratska napredna stranka (DPP), koja se zalaže na tajvansku neovisnost, zadržala je većinu u tajvanskom parlamentu.

Drugi mandat je ta 63-godišnjakinja osvojila usprkos pokušajima Pekinga od 2016., kada je Tsai prvi puta došla na vlast, da izolira Tajvan i potkopa gospodarstvo te zemlje.

Tsai Ing-wen je trn u oku Pekinga jer zajedno sa svojom strankom DPP ne prestaje ponavljati da je Tajvan de facto suverena država.

Kineske komunističke vlasti su obećale da će jednog dana preuzeti kontrolu nad Tajvanom pa i silom ako treba, a posebice ukoliko tajvanske vlasti proglase neovisnost.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj