Milanović prelomio: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj bit će 5. jula!

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, prema kojoj će se izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. jula.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. juna 2020. godine.

Podsjetimo, na predstojećim parlamentarnim izborima bira se 10. saborski saziv sa 151 zastupnikom, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Imena kandidata moraju se naći na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije, te birači, a tada govorimo o neovisnim, odnosno listama grupe birača koje moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu da bi bile pravovaljane. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Za sve koji se spremaju na parlamentarne izbore važno je znati da su troškovi kampanje zadani. Po listi, odnosno kandidatu ne smiju prijeći milion i pol kuna u izbornoj jedinici. Stranka koja izlazi na izbore u svih deset jedinica u Hrvatskoj moći će potrošiti 15 miliona kuna.

Očekuje se da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon konsultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti službene informacije o provedbi parlamentarnih izbora u uvjetima epidemije koronavirusa, s mjerama zaštite za sudionike, birače i osobe koji će izbore provoditi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj