POKRENUTA ISTRAGA: Da li Kina preko ambasade Malte špijunira institucije EU?

Belgijski obavještajci pokrenuli su istragu nakon dojave da Kina koristi predstavništvo Malte, koje se nalazi preko puta sjedišta EK, za prisluškivanje institucija u Briselu.

Belgium confirms probe into China-Malta spy threat

Portparol belgijske službe za državnu bezbjednost rekao je da je pokrenuta istraga nakon što je francuski Mond objavio da se sumnja u špijunažu.

Istraga je pokrenuta nakon dojave britanskih agenata da Kinezi koriste maltešku ambasadu kao “špijunski toranj” za prisluškivanje institucija EU, prenosi britanski Gardijan.

Sumnjivo renoviranje?

Sumnje se odnose na projekat renoviranja zgrade od 13 spratova uoči otvaranja stalnog predstavništva Malte u EU, a belgijskim vlastima su 2010. prvi put prenijete sumnje o kineskom špijuniranju.

Britanski obaveštajci navode da su kineske tajne službe umešane u renoviranje malteške ambasade, a nameštaj i određena oprema za zgradu dopremljeni su iz Kine u belgijsku prijestolnicu u okviru sporazuma o saradnji od 300.000 dolara.

Belgijske vlasti su navodno već godinama zabrinute da se ta oprema koristi za špijunažu, a portparol VSSE objavio je da se ispituju aktivnosti u malteškoj ambasadi, ali da za sada nisu otkriveni dokazi o kineskoj špijunaži.

Ambasada Malte negirala navode

Navode je negirala i ambasada Malte, rekavši da je nameštaj donirala vlada Kine i da je zgrada opremljena u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima.

Portparol kineske ambasade u Belgiji rekao je da su tvrdnje o špijunaži lažne.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj