TOPI SE PUTINOVA MOĆ, VRIJEME JE ZA NOVE UGOVORE! Predsjednik Tramp najavio povlačenje iz Ugovora o otvorenom nebu: ‘Uhvatili smo Rusiju da radi mnogo loših stvari’

Predsjednik SAD-a Donald Tramp najavio je da će se Washington povući iz Ugovora o otvorenom nebu, piše AFP.

dasdsd

Pozivajući se na izvor iz Trampove administracije, “New York Times” je ranije danas objavio da Washington planira sutra da obavijesti Moskvu o povlačenju iz Ugovora. Američki predsjednik Donald Tramp je naglasio da ima dobar odnos s Rusijom, ali da se Moskva, navodno, nije ponašala u skladu s odredbama Ugovora.

Američki lider naglasio je da je Rusija “uhvaćena kako radi mnogo loših stvari, ali da vjeruje da će se sve riješiti”, javio je Reuters. Ugovor o otvorenom nebu potpisalo je 35 zemalja.

“Mislim da imamo vrlo dobre odnose s Rusijom, ali Rusija se nije pridržavala ugovora, i tako dok se oni ne pridržavaju ugovora, povući ćemo se”, rekao je Donald Tramp novinarima. Dodao je: “Postoji velika šansa da napravimo novi sporazum ili učinimo nešto kako bismo taj sporazum ponovo sastavili.”

U pisanoj izjavi državni sekretar Mike Pompeo rekao je da bi SAD mogle preispitati svoje povlačenje tokom otkaznog perioda od šest mjeseci, “ukoliko se Rusija vrati u potpunosti u okvire Ugovora”. Moskva negira da krši sporazum.

Treći sporazum iz kojeg je predsjednik Tramp izveo SAD

OST je treći sporazum o kontroli naoružanja koji je predsjendik Trump napustio. Izveo je SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine, a iz Sporazumom o kontroli nuklearnog oružja srednjeg dometa 2019. godine.

Nejasno je kako će Rusija odgovoriti na povlačenje SAD-a, piše Guardian.

“Shvatite da su Rusi varali”, napisao je na Twitteru Tim Morrison, koji je kratko vrijeme bio najviši dužnosnik za kontrolu oružja u Trampovoj administraciji. „Zloupotrebljavali su ugovor protiv SAD-a na šta su upozoravali visoki vojni i civilni čelnici. Povlačenjem se iz Putinovih ruku oduzima alat za prikupljanje informacija, za njega ovo nije dobit.”

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u četvrtak optužbe za kršenje sporazuma kao “neosnovane” i naglasilo da Moskva ima “alternativni plan” u slučaju povlačenja SAD-a, ali nije navela detalje.

Direktor Odjeljenja za neširenje i kontrolu oružja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Vladimir Jermakov izjavio je danas za rusku novinsku agenciju da pokušaji SAD-a da za istupanje okrivi Rusiju i njeno navodno kršenje Ugovora nemaju nikakvu osnovu.

“To je potpuno neosnovano. Komentarisali smo to u više navrata. Ovo nije prvi put da SAD pokušavaju da stvari predstave tako da Rusija krši nešto i da to vide kao izgovor za povlačenje iz sporazuma o kontroli oružja”, istakao je Jermakov.

Jermakov je dodao da je Rusija spremna za jednaku saradnju sa SAD-om, da se sva pitanja rješavaju u okviru sporazuma, kao što su to ranije potvrdili i saveznici Washingtona iz NATO-a.

Obaviješteni američki partneri

Američki partneri obaviješteni su o odluci u četvrtak pozivima savjetnika za nacionalnu sigurnost, Roberta O´Briena, ministra odbrane, Marka Espera te vršioca dužnosti podsekretara za politiku Pentagona Jamesa Andersona.

Ugovor o otvorenom nebu stupio je na snagu 1. januara 2002. i trenutno ima 34 države potpisnice. On uspostavlja program nadzora nenaoružanih letova nad čitavom teritorijom svojih učesnika. Ugovor je osmišljen da poboljša međusobno razumijevanje i povjerenje pružajući svim sudionicima, bez obzira na veličinu, izravnu ulogu u prikupljanju informacija o vojnim snagama i aktivnostima koje ih se tiču.

Ovo su 35 država potpisnica Ugovora o otvorenom nebu: Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska (uključujući Grenland), Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Kazahstan, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, SAD, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija. Kirgistan je potpisao sporazum, ali ga još nije ratificirao.

Kanada i Mađarska su depozitari ugovora kao priznanje za njihov poseban doprinos procesu Otvoreno nebo. Zemlje depozitari vode dokumente ugovora i pružaju administrativnu podršku.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj