UPRKOS KRITIKAMA OPOZICIJE! Španija: Izglasano novo dvonedjeljno produženje vanrednog stanja

Vlada Španije jučer je uspjela da obezbjedi u parlamentu još jedno dvonedjeljno produženje vanrednog stanja, uprkos kritikama opozicionih stranaka.

Restriktivne mjere ostaće na snazi pošto je većina poslanika podržala prijedlog lijeve koalicione vlade da vanredno stanje po peti put bude produženo za dvije nedjelje.

Za produženje vanrednog stanja glasalo je 177 poslanika, protiv je bio 161, uz 11 uzdržanih.

Vanredno stanje će trajati najmanje do 7. juna, a vlada navodi da će najmaje još jedno produženje za dvije nedjelje biti potrebno za okončanje postepenog vraćanja trenutno centralizovane kontrole nad zdravstvenim sistemom u nadležnost 17 španskih regiona.

U Španiji je od korona virusa umrlo 27.888 osoba, a zaraza je potvrđena kod više od 232.000 ljudi pomoću laboratorijskih testova i kod više od 49.600 putem testa na antitijela. Broj novooboljelih je više dana u opadanju.

Male prodavnice su otvorene u najvećem dijelu zemlje, ali ne i u Madridu i Barceloni, teško pogođenim pandemijom. Putovanja između provincija i dalje su oštro ograničena.

U Madridu i još nekoliko gradova prethodnih dana je bilo protesta zbog nastavka restriktivnih mjera.

Premijer Pedro Sanchez rekao je danas da je put kojim vlada ide “jedini koji može da pobijedi korona virus” i ocijenio da su poslanici koji su podržali vanredno stanje spasili hiljade života.

Protiv produženja vanrednog stanja glasali su poslanici konzervativne Narodne stranke i krajnje desne stranke Vox. Te stranke optužuju vladu da se neodgovorno ponijela i dozvolila da zdravstveni sistem zemlje bude pred kolapsom.

Lider Narodne stranke Pablo Casado rekao je Sanchezu da je “kao bezglavo pile koje trči okolo ne znajući šta da radi”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj