ČEKA SE ODLUKA O IZRUČENJU U SJEDINJENE DRŽAVE! Kinezi traže da Kanada oslobodi uhićenu čelnicu Huaweija, Trudeau im odgovorio!

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je u četvrtak kako se čini da Kina ne razumije da je kanadsko pravosuđe neovisno, što je jedan od njegovih rijetkih istupa prema Pekingu u vrijeme pogoršanih odnosa između dvije zemlje.

Kineske vlasti traže od Kanade da oslobodi financijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou koja je u Kanadi uhićena u decembru 2018. i čeka odluku o izručenju SAD-u koja bi trebala biti objavljena sljedeće sedmice u srijedu.

Kanadski dužnosnici više su puta rekli da ne mogu intervenirati u taj slučaj.

Slučaj čelnice Huaweija

„Kanada ima neovisni pravosudni sistem koji funkcionira bez uplitanja političara“, rekao je Trudeau, zaključivši da Kina tako ne djeluje i, čini se, ne razumije da Kanada ima neovisno pravosuđe.

Ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne nešto kasnije izrazio je zabrinutost kineskom najavom donošenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong u kojem živi oko 300 hiljada kanadskih državljana.

Nakon uhićenja Meng kineske vlasti uhitile su u Kini dvojicu kanadskih državljana pod optužbom za špijunažu, a Peking je zabranio i uvoz sjemena kanadske uljane repice.

Pravosudne vlasti SAD-a vjeruju da je Meng, kći osnivača kineske tehnološke tvrtke Huawei, prikrivala pokušaje povezanih tvrtki da prodaju opremu Iranu, kršeći sankcije pod kojima je ta zemlja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj