NATO UPOZORIO NA SELEKTIVNU PROVEDBU SPORAZUMA ‘OTVORENO NEBO’: “Rusija već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom”

SAD su spremne razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i istaknuo da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što su Sjedinjene Države najavile da će iz sporazuma Otvoreno nebo izaći za šest mjeseci.

Mi smo čvrsto predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma Otvoreno nebo moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma”, izjavio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države “spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma”.

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija “već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom”. “Selektivna provedba sporazuma od strane Rusije potkopava sporazum Otvoreno nebo”, rekao je glavni tajnik.

Rusija i Sjedinjene Države se već neko vrijeme međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Tramp još je potkraj prošle godine naznačio da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za petak sazvao sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj